Lázár János minisztériumának tervei a műemlékekkel kapcsolatban

A Lázár János vezette építési és közlekedési tárca tervezi több tucat ingatlan műemléki státuszának átírását, amelyek között új műemlékek nyilvánítása, meglévők módosítása és védettségük megszüntetése is szerepel. A társadalmi egyeztetés után a rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lépne hatályba.

A tervezet szerint tizenegy ingatlan kapna új műemléki védettséget, köztük a budapesti Herczel- és Grünwald-szanatóriumok, valamint több vidéki épület, mint például az erdőhorváti egykori kóser mészárszék vagy a soproni Hild Ferdinánd tervei szerint épült üzlet és lakóépület. Emellett egy esetben műemléki kategória módosítása, tíz esetben részleges védettség megszüntetése, és hét esetben teljes védettség megszüntetése is szerepel a javaslatban. Három helyszínen a meglévő műemléki környezet módosítására is sor kerülne.

A részleges védettség megszüntetése vagy módosítása érintené többek között a budapesti volt Mária Terézia Laktanyát, a székesfehérvári Kégl-kastélyt és a szolnoki egykori Takarékpénztár épületét. A tököl víztorony is változásokat szenvedne el a tervek szerint.

A teljes védettség alól több ingatlan is kikerülne, mint például a balatonberényi présház, a budapesti Gschwindt-Tőry-villa környező ingatlanjai, vagy a gödöllői Királyi váróterem környező telkei. További ingatlanok, mint például a kaposvári Somogy megyei közkórház régi épülete, vagy a várpalotai Zichy-kastély körüli terület is elveszítenék védettségüket, de maguk az épületek megőriznék státuszukat.