Szomorú magyar valóság: szinte minden szempontból az uniós bajnokság kiesőhelyén focizunk

Az Európai Uniós legszegényebb országai között helyezkedik el Magyarország, amit egy sor Eurostat-adat is visszaigazol. A Covid-járvánnyal véget érő konjunktúra-időszak ellenére sem sikerült élni a lehetőségekkel, és a régió országaival szemben hátrányba kerültünk.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország a magas ingatlanárak és bérleti díjak mellett alacsony fizetésekkel küzd, miközben a hitelpiac is megrendült. A bankszektor kamatemelése tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ami már így is lakhatási válságot eredményezett. A lakhatási válság mellett megélhetési válságról is beszélhetünk, amit szintén az Eurostat-adatok támasztanak alá.

A lakhatási válságban a hitelből történő lakásvásárlás egyre nehezebbé válik, és három alternatíva marad: önerőből történő ingatlanvásárlás, a bérlői piac felé mozdulás, vagy a "mamahotel" megoldás, amikor a fiatalok kénytelenek visszaköltözni szüleikhez.

Az ingatlanárak és albérletárak emelkedése az Eurostat statisztikái szerint Magyarországon kiemelkedően magas. Az ingatlanárak 2010 óta több mint kétszeresére nőttek, míg a bérleti díjak is jelentősen emelkedtek. Budapesten a téglalakások és panellakások árai elérhetetlenek sokak számára, az albérletek ára pedig folyamatosan nő.

A lakhatási válság mellett a magyaroknak az EU egyik legalacsonyabb bérszintjéről kellene belépniük a dráguló ingatlanpiacra. A teljes munkaidőben dolgozók átlagos éves fizetése és a minimálbér tekintetében is csak Bulgáriát előzzük meg. Az Eurostat adatai szerint a magyar bérszint nem közelít a magasabb bérszinttel rendelkező országok felé, ami lassabb gazdasági felzárkózást eredményez.

A magyar keresetekről pontosabb képet a mediánjövedelem ad, amely szerint a magyar társadalom 75 százaléka kevesebbet keres, mint az átlagkereset. A KSH adatai szerint a nettó átlagkereset és a nettó mediánkereset között jelentős eltérés mutatkozik.

Összességében Magyarország gazdasági helyzete nem tűnik fényesnek, és a statisztikák szerint továbbra is az uniós bajnokság kiesőzónájában helyezkedik el, a románokkal és bolgárokkal versenyezve a "bennmaradásért".