Lengyel abortusztilalom: A kormánykoalíció nem tudta átvinni az enyhítést

Nem sikerült elfogadnia a lengyel törvényhozásnak azt a javaslatot, amely lazított volna az abortuszra vonatkozó szigorú szabályokon, annak ellenére, hogy a kormánykoalíció pártjai támogatták a lépést.

A lengyel törvényhozás nem hagyta jóvá azt a javaslatot, amely enyhített volna az abortusztilalmon. A kormánykoalíció pártjai ugyan támogatták a lépést, de a konzervatívabb kormánypárti képviselők az ellenzékkel együtt szavaztak, így a javaslat nem kapta meg a szükséges többséget.

A tervezet, amelyet a Lewica párt terjesztett be, a terhesség 12. hetéig dekriminalizálta volna a jogellenes abortuszhoz való segítségnyújtást, amely jelenleg akár három évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után. Donald Tusk, a Polgári Platform vezetője jelezte, hogy pártja támogatja a tervezetet, azonban a Lengyel Néppárt (PSL) 24 tagja ellene szavazott, ami miatt a kormánytöbbség nem tudta megszavazni a javaslatot.

A javaslat elutasítását követően Andrzej Duda elnök bejelentette, hogy még ha a parlament elfogadná is a törvényjavaslatot, ő azt megvétózná.

A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjai állva tapsolták meg a javaslat elbukását. A kormánykoalíciónak még három további tervezete van, amelyek célja a Jog és Igazságosság által 2021-ben bevezetett abortusztilalom megszüntetése. Ezek a tervezetek jelenleg még bizottságokban vannak tárgyalás alatt, és a koalíción belül is viták övezik őket.