Kiskutyát lőttek meg, a rendőrség szerint nem állatkínzás

Sörétes puskával lőttek meg egy alig féléves kiskutyát, de a rendőrség szerint nem történt állatkínzás, így lezárták a nyomozást. A Mancsmentő Állatvédő Egyesület feljelentése ellenére, amelyet egy szétroncsolt fejű kiskutya megtalálása után tettek, a rendőrség nem vette figyelembe a kioperált lövedéket, és egy szakértő szerint a kutya sérüléseit autó okozhatta. Az állatvédők szerint a hatóságok gyakran nem veszik komolyan az állatkínzási ügyeket, és szakmai alkalmatlanság is tapasztalható náluk.

Tíz évvel ezelőtt már felhívták a figyelmet arra, hogy az állatkínzás bűncselekményként való minősítése és az állatvédelmi törvény ellenére a gyakorlatban a jogszabályok nehezen érvényesülnek. Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselőt állatvédelemért felelős kormánybiztosnak nevezték ki, aki hangsúlyozza az állatvédelem fontosságát az Orbán-kormány számára, de a terepen dolgozó állatvédő szervezetek szerint a helyzet nem javult.

A Püspökladányi Rendőrkapitányság egy brutális állatkínzási esetben indított nyomozást, de a rendőrség a helyi vadásztársaság és mezőőrök kihallgatása után, akik nem tudtak érdemleges információval szolgálni, megszüntette az eljárást. A bűnügyi osztály határozatában szerepelt, hogy a kutya közelről lett megsebesítve, ami felveti az állatkínzás gyanúját.

A Zoé névre keresztelt kiskutyát végül egy budapesti specialistához vitték, ahol megműtötték. Az állatmentők szerint a tettes valószínűleg a kutya szájába tette a fegyvert, majd így lőtte meg. A rendőrség azonban nem foglalta le a kioperált lövedéket bűnjelként, és a nyomozás során nem hallgatták ki a műtétet végző állatorvost sem.

A rendőrség által kirendelt "NÉBIH Debreceni szakértő intézet" szerint a kutya sérüléseit akár gépkocsi is okozhatta, és a közvetlen közelről leadott lövés az állat azonnali elpusztulásához vezetett volna. Az állatvédők szerint azonban a határozatban hivatkozott intézet nem is létezik, ami eljárási jogi hibát jelent.

Zoé esetében az ügyészség felülvizsgálta a rendőrségi eljárást, és megállapította, hogy az eljárást megszüntető határozat törvénysértő volt. A Püspökladányi Járási Ügyészség elrendelte az eljárás folytatását, hogy felderítsék az esetet és megtalálják az elkövetőt.

Az állatvédők szerint a rendőrség forráshiányban szenved, ami befolyásolja az állatkínzási ügyek kezelését. A Bojtár állatvédelmi jogsegélyszolgálat segítségével több hasonló beadványt írtak már, mivel a rendőrség gyakran próbálja más hatóságokhoz áttolni az ügyeket.

Dr. Kajó Cecília szerint a rendőrség gyakran értelmezi úgy a jogszabályokat, hogy ne kelljen foglalkozniuk az esetekkel, például nem tekintik állatkínzásnak, ha valaki egy forgalmas helyen dob ki egy dobozba csomagolt kölyökkutyát. Az állatvédelmi törvény szerint pedig egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő állatot állatorvos elaltathat, amit a rendőrség egy kismacska halálra taposása esetében eutanáziaként értékelt.