Gyarmati Andrea: Hát ki az a Bischitz Johanna?

Ezerszer jött szembe a név. Kislánykorom óta végtelenül kíváncsi vagyok, és most, hogy intézem a szokásos pénzügyi utalásokat, és ezredszerre jön szembe velem Bischitz Johanna neve, elhatároztam, hogy utánanézek, ki ő.

A VII. kerületi egészségközpont az ő nevét viseli: Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ. Bischitz Johanna, teljes nevén Hevesi Bischitz Dávidné Fischer Johanna, 1827-ben született és 1898-ig élt. A maga idejében nagyra becsült, fáradhatatlan jótékonykodóként néztek föl rá; I. Ferenc József 1877-ben koronás arany érdemkereszttel tüntette ki, annak ellenére, hogy az 1848-49-es szabadságharc idején sebesült honvédeket ápolt otthonában.

Bischitz Johanna életében számos tiszteletbeli jelzés érte:

  • Ő az első nem szentté avatott nő, akinek szobrot állítottak Budapesten, életében.
  • Jókai Mór „az emberiség jótevőjének” nevezte.
  • Temetésén annyian jelentek meg, mint korábban csak Kossuth Lajosén.

Tatai iparoscsaládba született, édesapja, Fischer Mór a herendi porcelánüzemet vezette, melyet világhírűvé fejlesztett. 1852-ben, 25 évesen Bischitz Dávid kereskedő, korábbi nemzetőr felesége lett, akinek nyolc gyermeket szült.

Bischitz Johanna társadalmi és anyagi helyzetét a szociálisan rászorulók segítésére használta fel. Nem csak adományozott, hanem aktívan részt vett a jótékonysági tevékenységekben: alapított egy nőegyletet, leányárvaházat, népkonyhát, és 1879-ben elindította a Fővárosi Gyermekegyletet, melynek célja a szegény gyerekek nyomorának enyhítése volt.

Külhoni támogatókat is bevont, köztük Hirsch Mór pénzkirályt, aki Bischitz Johanna közbenjárására jótékonysági irodát hozott létre Budapesten. Johanna az iroda vezetőjeként a kérelmek elbírálásában is szerepet vállalt, vallásra való tekintet nélkül, ami abban az időben nagy szó volt.

Johanna több százezer szegényen segített, vallotta, hogy a jótékonyság alapvető vallási és erkölcsi kötelezettség. Hozzátette, hogy a gyámoltalannak és nincstelennek joga van segítségért fordulni szerencsésebb sorsú testvérei felé, és a jótékonyság gyakorlásánál fontos, hogy szívből jöjjön, önzetlen legyen, valamint a diszkréció is lényeges, hogy a nyilvánosság ne sértse, ne alázza meg a támogatásra szorulót.

A kerületi egészségközpont nevének választása tökéletesen illeszkedik Bischitz Johanna tevékenységéhez és örökségéhez.