A Kecskemétfilm új korszaka: Bán János tervei és kihívásai

Több mint fél évszázad után új vezetője van a Kecskeméti Animációs Filmstúdiónak, Bán János személyében, aki Mikulás Ferencet váltotta az igazgatói székben. Az Index riportjában a stúdió jövőjéről és a magyar animáció helyzetéről kérdezte az új vezetőt.

Bán János, aki korábban az M5 csatornaigazgatója és a Kecskeméti Médiacentrum főszerkesztője volt, 2024. június 1-jén vette át a Kecskemétfilm Kft. vezetését. Az új ügyvezető tervekkel és célokkal érkezett, elsősorban az animációs műsorok gyerekekhez való közelítését tűzte ki célul.

Bán János kinevezésének hátterében egy korábbi megbeszélés áll, amelyen Káel Csaba filmügyi kormánybiztos is részt vett, és ahol a polgármester asszony kérte fel, hogy segítsen és mondja el a véleményét. A feladatot magát Bán abszurdnak nevezte, de mégis vállalta, részben városa iránti büszkesége, részben személyes kötődése miatt.

Az új vezető szerint a stúdiónak erős értékrendje és hagyományai vannak, amelyekre építeni kell, ugyanakkor új utakat is kell találni a magyar animáció számára. Bán hangsúlyozza, hogy a stúdió működését Mikulás Ferenc továbbra is szemmel tartja a háttérből.

Az új ügyvezető már 2024 januárjában hozzálátott egy tíz évre szóló terv kidolgozásához, amely konkrét tartalmakat, például tévésorozatokat és egész estés filmeket foglal magában. Jelenleg a Magyar népmesék új évadja készül, és Bán szeretne új műfajokat és tartalmakat is bevezetni a stúdió repertoárjába.

A finanszírozás megszerzése és a megfelelő platformok kiválasztása jelentheti a legnagyobb kihívást a stúdió számára. A mai gyerekek már kevésbé néznek televíziót, inkább online tartalmakat fogyasztanak, ami megváltoztatta a korábbi hagyományokat.

Bán János szerint a magyar animációs filmkészítésnek vissza kell találnia a gyerekekhez, és olyan családi tartalmakat kell gyártani, amelyek korábban nagy nézettséget generáltak. Az animáció globális szinten ugyan népszerű, de a felnőtteknek szóló filmek és sorozatok dominálnak a piacon. Bán és Mikulás Ferenc egyetértenek abban, hogy az animáció kinőtte a Disney-pizsamáját, és a felnőtteknek szóló tartalmak egyre inkább teret nyernek.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)