OTP: jelentős az érdeklődés az új otthonfelújítási programra

A július 1-én indult otthonfelújítási program iránt nagy az érdeklődés, amely állami támogatással teszi lehetővé a 1990. december 31. előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak felújítását.

Az OTP Bank lakossági hitelezésért felelős ügyvezető igazgatója, Florova Anna a Portfolio Checklist pénteki adásában számolt be az új otthonfelújítási program első tapasztalatairól. Florova elmondása szerint már a program indulása előtt is jelentős volt az érdeklődés, ami azóta tovább nőtt.

Az érdeklődők első hullámában főként tájékozódni és információt gyűjteni kívántak, kevesebb konkrét kérelem érkezett. Az ügyfelek a felújítási lehetőségekről és a feltételekről érdeklődtek, és csak a pontos információk birtokában kezdtek el lépéseket tenni az igénylés felé.

Az új otthonfelújítási program a 2021-eshez képest több ponton is különbözik. A rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keretből Budapestre legfeljebb 6 milliárd forint jut, és a keretösszeg 2025 év végéig használható fel, bár egyes felújítási típusok esetén a keret korábban is kimerülhet.

A támogatás négy fő korszerűsítési típusra vehető igénybe: szigetelés, nyílászárók cseréje, használati melegvíz rendszerek és a fűtésrendszer korszerűsítése. Az utóbbi két kategória csak hőszigeteléssel vagy nyílászárócserével együtt igényelhető. A gázkazán cseréjére 2024 végéig van lehetőség, erre a célra pedig 20 milliárd forint áll rendelkezésre.

A program előírásai szerint a felújításoknak legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérniük, amit előzetes és utólagos felmérésekkel kell igazolni. Az energetikusok javaslatai alapján, ha az ügyfél követi ezeket, garantálható a 30 százalékos megtakarítás. Florova hozzátette, hogy megfelelő tervezéssel az ügyfelek gyakran ennél magasabb megtakarítást is elérhetnek.

A 30%-os megtakarítás elérése kulcsfontosságú, mivel ennek hiányában a támogatást és a kedvezményes hitelrészt vissza kell fizetni, ami már folyamatban lévő vagy befejezett beruházások esetén problémát jelenthet.

A teljes interjú Florova Annával a Checklist pénteki adásában hallgatható meg 13:22-től több platformon, köztük a Spotify-on és az Apple Podcasten.