Az LGT első koncertjének emlékezetes pillanatai

Az LGT, azaz a Locomotiv GT zenekar első koncertje igazi szenzáció volt, amelynek hatása máig tart. A brit New Musical Express újságírója is lelkesen írt róla, és azóta is a magyar rockzene egyik meghatározó pillanataként tartjuk számon.

  1. júliusában, egy nyári napon, a Budai Parkszínpadon állt először színpadra a Locomotiv GT, és azóta is legendás az az este. Trunkos András, az Omega egykori menedzsere és a Rolls Frakció tagja szerint a város felbolydult, amikor ez az új supergroup először lépett színpadra, és az Omega tagjai is ott voltak a közönség soraiban, hogy tanúi legyenek ennek az eseménynek.

A zenekar 1971. április 6-án alakult, Frenreisz Károly, Barta Tamás, Laux József és Presser Gábor összefogásával, Adamis Anna szövegíróval kiegészülve. Frenreisz Károly emlékei szerint a bemutatkozó koncert előtt egy Wesselényi utcai próbateremben gyakoroltak, és a közönség óriási szeretettel fogadta őket.

Az LGT gyorsan berobbant a köztudatba, és már ugyanabban az évben, decemberben megjelent az első lemezük. Egy évvel később pedig olyan neves előadók mellett léphettek fel, mint a Genesis, a Beach Boys és Joe Cocker. Frenreisz Károly 1973-ban hagyta el a zenekart, és alapította meg a Skorpiót, helyére Somló Tamás érkezett, majd Barta Tamás után Karácsony János csatlakozott a csapathoz.

Karácsony János számára az LGT jelentette zeneiségének kibontakozását és önmagára találását. Solti János, aki több mint 500 lemezen játszott és 14-szer választották meg az év dobosának, számára is a zenekar jelentette pályafutása csúcsát.

Az LGT története és zenéje örökre beírta magát a magyar rockzene történetébe, és a rajongók, akárcsak a zenekar tagjai, hálásak lehetünk, hogy részesei lehetünk ennek a varázslatos utazásnak.