Közelgő díjemelés a földhivatali ügyintézésnél

Július 29-től jelentős, átlagosan 60%-os díjemelkedésre kell számítaniuk azoknak, akik földhivatali ügyeket intéznek, egy miniszteri rendeletmódosítás következtében. Az emelés az ingatlan-nyilvántartási, telekalakítási, földmérési és térképészeti eljárásokat, továbbá az ezekhez kapcsolódó adatszolgáltatásokat érinti.

A magánszemélyek számára továbbra is biztosított, hogy évente kétszer díjmentesen igényelhessék a hiteles tulajdoni lapot. Az új díjszabás mind az online, mind a személyes ügyintézésre vonatkozik. Az elektronikus úton igényelhető hiteles tulajdoni lap díja 3 000 forintról 4 800 forintra nő, míg a papíralapú változaté 6 250 forintról 10 000 forintra emelkedik.

Az Index összefoglalója szerint a földvédelmi járulék is jelentősen, háromszorosára nőtt január 21-től, ami különösen a zártkerti ingatlanok tulajdonosainak jelenthet nagyobb kiadást.

Az ingatlan-nyilvántartási eljárások, a papír alapú tulajdoni lap másolatának díja 2010 óta, a telekalakítási engedélyezési eljárásoké 2014 óta, valamint a földmérési és térképészeti eljárásoké és adatszolgáltatásoké 2006 óta nem változott.

A változásbejegyzés díja 4 000 forintról 10 600 forintra drágul, a jelzálogjog bejegyzésének díja pedig 12 600 forintról 20 000 forintra emelkedik. A soron kívüli ügyintézésért is – maximum 5 ingatlan esetében – a jelenleginél 6 000 forinttal többet, 16 000 forintot kell majd fizetni.

A kormány a díjemelés indoklásaként felhozhatja az informatikai rendszerek fejlesztésébe és üzemeltetésébe történő egyre növekvő beruházásokat, valamint azt, hogy számos szolgáltatást piaci áron kell beszerezniük az állami szerveknek, amelyek költségei az elmúlt években emelkedtek.

A Blikk is beszámolt róla korábban, hogy a földhivatali ügyintézés díjai július végétől hatvan százalékkal emelkednek meg, megduplázták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiszabható pénzbüntetési tételeket, valamint a közlekedési bírságok összege is jelentősen megnő augusztus 1-jétől. A reptéri késések megelőzésére a kormány "fájdalmas", akár több tízmilliós vagy százmilliós bírságokat is kilátásba helyez.