A Petőfi utcák népe: Egy népi barkácsesztétika által szépített szürkeség

A Telex korábbi beszámolói alapján a Pictorial Collective dokumentarista fotós csoportja a Petőfi Sándor nevével fémjelzett helyszíneken készült képekkel ad szubjektív látleletet a magyar társadalomról. A projekt célja a társadalom széles spektrumának bemutatása volt, beleértve a gyakran elfeledett, ám a mindennapokat meghatározó embereket is.

A Petőfi utcák népe projekt keretében a kilenctagú fotóscsoport másfél év alatt több ezer kilométert tett meg, és 270 településen készített felvételeket, amelyek Magyarország mellett kárpátaljai, vajdasági és erdélyi helyszíneket is érintettek. A választás nem véletlen, hiszen Petőfi Sándor nevét viseli a legtöbb utca hazánkban, összesen 2800 helyrajzi terület.

A fotósok törekvése a valóságot tükröző képek megörökítése volt, amelyek a mélyszegénység helyett inkább a szürkeséget szépítgető népi barkácsesztétikát mutatják be. Virágvölgyi István, a Capa Központ művészeti vezetője és a kiállítás kurátora szerint a mellékutcák gyakoribb Petőfi-nevének köszönhetően a fotósoknak több lehetőségük nyílt életközeli pillanatok megörökítésére.

A projekt sikerességét mutatja, hogy a közösségi gyűjtés során összegyűlt több mint 5 millió forintnak köszönhetően elkészülhetett a 304 oldalas album, amely kilencféle borítóval jelent meg. Az albumot Szálinger Balázs érzékeny szövegei egészítik ki, amelyek a képekhez írtak, és nem feltétlenül a legjobb fotók alapján választották ki, hanem azokat, amelyek mellé a költő szöveget tudott írni.

A projektben részt vett Móricz-Sabján Simon Capa-nagydíjas fotográfus is, akinek ez volt az egyik utolsó munkái, és az albumot az ő emlékének is ajánlják. A Petőfi utcák népe című fotóalbum megrendelhető és megvásárolható a Capa Központban, valamint az Írók Boltjában.