Ájulás, napszúrás, hőguta: a mentősöknek az extrém melegben 15-20 százalékkal több esetet kell ellátniuk

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egy átlagos napon 3300-3400 esetet lát el az országban, de a kánikulai napokon ez a szám 4000 körülire emelkedik, ami 15-20 százalékos növekedést jelent, tájékoztatott Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

Magyarországon már lassan egy hete tart a hőhullám, ami miatt több bejelentés érkezik az OMSZ-hez, mint máskor. Pénteken még melegebbre kell számítani, a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 Celsius-fok körül vagy afelett alakul, ami miatt a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetés van érvényben a legtöbb vármegyében. A hőhullám éjszaka sem hagy alább, a hőmérséklet nem csökken 20 fok alá, amit trópusi éjszakának nevezünk.

Az orvosok a hőséget csendes gyilkosnak nevezik, mivel csak ritkán jegyzik fel halálokként vagy a halál egyik körülményeként a kánikulát. Pedig a forróság miatt halnak meg olyan emberek, akiknek szív- vagy tüdőbetegségük van, mivel a meleg túlhajtja a gyenge szervezetüket, és a meleg éjszakák alatt nem tudnak rendesen regenerálódni.

Az idősebb, krónikus betegségben szenvedők nehezen viselik a meleget, de a 40 fok körüli hőmérséklet már az egészséges, fiatal szervezetet is megterheli. A hőhullámok idején statisztikailag többen halnak meg, mint egyébként. Európában tavaly mintegy 70 ezer ember vesztette életét hőhullámok miatt, és 2022 júliusában az extrém meleg miatt 16 százalékkal nőtt a többlethalálozás. Spanyolországban, ahol az elmúlt 40 év legnagyobb hőhullámát regisztrálták, 36,9 százalékkal nőtt a többlethalálozás. Egy kutatás szerint Európában körülbelül 2644 korai halálozást lehetne megelőzni azzal, ha több fát ültetnének.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett dokumentum szerint az idősek, csecsemők és krónikus betegséggel élők tartoznak a veszélyeztetettebb csoportok közé. Az idősek hőszabályozása megváltozik, a csecsemők szervezete fejletlen, a krónikus betegek állapota pedig rosszabbodhat a hőség hatására.

Azonban vannak módszerek a hőség okozta káros egészségügyi hatások ellen. Ideális esetben a szobahőmérsékletet napközben 32, éjszaka 24 Celsius-fok alatt kell tartani. A test hűtése érdekében ajánlott többször is langyos vízzel lezuhanyozni, és kerülni kell a fizikai erőfeszítést. Fontos a megfelelő folyadékpótlás is, kerülve az alkoholt, a túl sok koffeint és a cukrot.

Ha valaki gyengének érzi magát, fáj a feje, izomgörcsei vannak, érdemes lepihenni egy hűtött szobában, és szükség esetén pótolni az elektrolitokat. Győrfi Pál azt tanácsolja, hogy ha valaki beteg és rosszabbul érzi magát, először a háziorvosát hívja fel.

A hőség okozta ájulásnak vannak előjelei, mint hányinger, szédülés, fülzúgás, sápadtság, verejtékezés. Ilyen esetben árnyékba kell fektetni az érintettet, és ha jobban lesz, nincs szükség kórházi ellátásra. A napszúrás esetén, ha valaki csak rossz közérzetet, fejfájást tapasztal, elég a háziorvost hívnia, de eszméletvesztés esetén mentőt kell hívni. A hőguta a legsúlyosabb eset, amikor az egész szervezet felmelegszik, és életveszélyes állapotba kerül a beteg, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni. Győrfi Pál szerint még öt percre se szabad senkit a zárt autóban hagyyni, mert ez hőgutát okozhat.

Az elhúzódó kánikula miatt a Belügyminisztérium bejelentette, hogy meghosszabbítják a szociális ellátásra vonatkozó, úgynevezett vörös kód intézkedést július 18-a éjfélig. Ez alatt a szociális intézményeknek kötelessége befogadni az időjárás miatt bajba jutott embereket, hajléktalanokat.

A Balaton Sound utolsó napján, vasárnap hajnalban lezuhant egy nő a fesztivál területén lévő óriáskerékről, erősítette meg a 24.hu információit a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. Az esettel kapcsolatban a Siófoki Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetése miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A sérültet a közelben állomásozó mentősök azonnal ellátták és stabil állapotban kórházba szállították. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint a fesztivál négy napos időszakában a rendezvény egészségügyi biztosítását végző szakemberek összesen 229 esetben nyújtottak segítséget, jellemzően kisebb sérülések, enyhébb rosszullétek miatt, és összesen 28 beteget szállítottak kórházba, köztük a súlyosan sérült nőt is.

A sajtóban megjelent hírek szerint az idei lehetett az utolsó Balaton Sound, ugyanis lejárt a fesztivál szerződése Zamárdival, a szervezők azonban az Index megkeresésére azt írták, a Balaton Sound sorsa akkor dől majd el, amikor évet értékelnek. Két évvel ezelőtt hasonló eset miatt riasztották a mentőszolgálatot a Balaton Soundon: akkor egy férfi zuhant le 10 méter magasságból, miután kimászott az óriáskerék kabinjából. A fiatalembert súlyos belső és külső sérülésekkel szállították kórházba.