A Bükk fennsíkján található Mohos-töbör, az ország leghidegebb pontja

Ha nagyon meleged van, gondolj arra, hogy van Magyarországnak olyan pontja, ahol a múlt héten még fagyott. A Bükk egyik fennsíkján található Mohos-töbör a sajátos mikroklímája miatt az ország leghidegebb pontja, ahol nyaranta hatalmas hőingadozások figyelhetők meg.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete 2022 júliusa óta működtet itt meteorológiai mérőállomást, amelynek saját Facebook-oldala is van. Két évvel ezelőtt, amikor hasonló hőhullám sújtotta az országot, a Mohos-töbörben éjszakánként nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet. 2022. július 17-én például mínusz 4,5 fokot is mértek, miközben napközben 34 fokig melegedett a levegő.

Az idei hőhullám más jellegű, mint a két évvel ezelőtti: szubtrópusi eredetű, nedves légtömegek hozzák a hőséget. Ennek következtében a Mohos-töbörben az elmúlt napokban 5 fok körüliek voltak a leghidegebb éjszakák, de a július 11-re, múlt csütörtökre virradó éjszaka még fagyott, hajnalban mínusz 1,12 fokot mértek.

A Mohos-töbör Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye határán helyezkedik el. A terület mikroklímájára jellemző a szélsőségesen alacsony hőmérséklet, a 2022/23-as télen például mínusz 28,2 Celsius-fokot is mértek ott. A hely a Bükki Nemzeti Parkban fekszik, tehát építkezési terveket nem nagyon lehet rá szőni.