Megnövelt rendőri jelenlét a fővárosi bulinegyedben

A Belügyminisztérium bejelentése szerint a rendőrség megerősített éjszakai és hétvégi járőrszolgálattal fogja biztosítani a közbiztonságot Budapest szórakozó negyedében. A tárca szerint a fokozott rendőri jelenlét célja az ott lakók és a szórakozni vágyók biztonságának védelme.

A Belügyminisztérium által meghatározott terület, amelyet a bulinegyedként azonosítanak, Budapest belvárosának egy négyzetkilométeres részét foglalja magába. Ide tartozik többek között az V. kerület Erzsébet tér és Deák tér környéke, a Széchenyi István tér, a VI. kerület Király utca és Nagymező utca, valamint a VII. kerület Rákóczi útjának Blaha Lujza tér és Király utca közötti szakasza, továbbá a Nagykörút vonala a Blaha Lujza tértől a Jászai Mari térig.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint Belső-Erzsébetvárosban a hétköznapokon, azaz hétfőtől szerdáig 32, míg a hétvége három napján, csütörtöktől szombatig 58 rendőr lát el járőrszolgálatot. Emellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) havi rendszerességgel nagyobb bűnügyi és rendészeti ellenőrzéseket is végrehajt, amelyeken a rendőri erők mellett a társszervek is részt vesznek, átlagosan 100–150 fővel.

A közbiztonság erősítésének szükségességét a rendőrszakmai tapasztalatok és a statisztikai adatok is alátámasztják, különösen az éjszakai időszakban. A kormány korábban, májusban határozott arról, hogy beavatkozik Erzsébetváros közbiztonsági helyzetébe, különös tekintettel a Gozsdu udvarra. Niedermüller Péter, a kerület polgármestere már korábban is hangsúlyozta a nagyobb rendőri jelenlét fontosságát a bulinegyed területén.