Magyarország és Törökország gazdasági kapcsolatokat erősít

Magyarország, kihasználva az Európai Unió soros elnökségét, egyetértési megállapodást ír alá Törökországgal a pénzügyi kapcsolatok és a tárcaközi együttműködés megerősítése érdekében.

A megállapodás részleteiről Varga Mihály pénzügyminiszter és török kollégája, Mehmet Şimşek számoltak be. Varga Mihály kiemelte, hogy Törökország Magyarország számára fontos stratégiai partner, amit az is alátámaszt, hogy 2010 óta jelentősen nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom és a magyar export. Törökország a huszadik legnagyobb gazdasági partnerünk, a kétoldalú kereskedelmi mérleg értéke pedig elérte a 4,2 milliárd dollárt.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint több mint száz török vállalat működik Magyarországon, különböző iparágakban, az áruszállítástól a vegyiparig. Emellett bejelentette, hogy a 2021-es közös kulturális évad után 2022-ben megrendezésre kerül a magyar-török tudományos és innovációs év, melynek fókuszában a digitalizáció, mesterséges intelligencia, valamint az ösztöndíj- és csereprogramok állnak.

A védelmi ipar terén is létrejött egy megállapodás, amely értelmében egy közös török-magyar tudományos-kutató csoportot hoznak létre a török technológiai minisztériummal együttműködve. A Turkish Airlines pedig fontos szerepet vállal a Budapest Airport fejlesztésében, miután részt vesz a repülőtér megvételében.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy a magyar uniós elnökség lehetőséget teremt az EU és Törökország közötti "elavult vámunió" modernizálására és a vízumrendszer liberalizálására. Az energiaiparban is született egy megállapodás, amely szerint Törökország fontos szerepet kap a MOL által Azerbajdzsánban kitermelt földgáz Magyarországra szállításában, és 2024 második felében Magyarország lesz az első olyan nem szomszédos ország, amelybe Törökország földgázt exportál.

Mehmet Şimşek hozzátette, hogy az államadósság kezelésében és az adópolitikában is született megállapodás, valamint harmadik országokban történő közös beruházásokról is megegyeztek. Örömét fejezte ki, hogy a magyar elnökség révén sikerül feléleszteni a kapcsolatokat Törökország és az Európai Unió között, és négy fontos területet emelt ki: felsőszintű egyeztetések az EU-val, a vámunió modernizációja, vízummentesség, valamint az Európai Befektetési Bank törökországi visszatérése.

A török külügyminiszter gratulált Magyarországnak, hogy július 27-én tagja lesz a Török Befektetési Alapnak, amely még szorosabbra fűzi a kapcsolatot a türkállamokkal. Varga Mihály a magyar EU-elnökség prioritásait ismertetve tájékoztatta török kollégáját, hogy Törökország nélkülözhetetlen partnere az Európai Uniónak többek között az energia- és regionális biztonság, valamint az illegális migráció elleni küzdelem területén. Azt is megemlítette, hogy 2024 második és harmadik negyedévében összesen 275 millió köbméter török földgázforrás várható hazánkba a Török Áramlat vezetéken, amely hazánk energiabiztonságát növeli.

Varga Mihály kiemelte, hogy a most aláírt megállapodással szorosabb együttműködés jön létre az állami pénzügyekben, például a makrogazdasági és költségvetési tervezés, az államadósság-kezelés, vagy a kincstár modernizációja terén. Törökország 310 millió euróval a 30. legnagyobb tőkebefektetőnk, ami tovább erősíti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.