Vége lehet a kincsvadászatnak: fémkeresőket korlátozó törvényt sürgetnek a magyar régészek

Egyes bécsi aukciósházak leletegyüttese vetekszik egy-egy magyar múzeum gyűjteményével is – nyilatkozta az Indexnek Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese. A kincsvadászok begyűjtik, majd értékesítik a régészeti fém műkincseket, ami miatt a szakma szabályozást és szigorítást sürget a detektoros fémkeresőzés terén.

A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese, Virágos Gábor szerint a jogi szabályozás megújítására lenne szükség a régészeti viszonyok rendezésére. Azt nyilatkozta, hogy "egy-két évtized és semmilyen régészeti fém műkincs nem marad a Kárpát-medencében a földben, mert a kincsvadászok »fölporszívozzák« az összeset" .

Magyarországon jelenleg kevesebb mint ezer aktív régész dolgozik, és csak egy részük végez terepmunkát. Az 1950-es évek végén indult országos régészeti topográfiai kutatómunka célja a régészeti lelőhelyek teljes körű felderítése, de a munka még a harmadával sem készült el. Virágos Gábor szerint a topográfia a beruházók életét is megkönnyítené, és jelentős társadalmi igény mutatkozik a régészet iránt .

A múzeumok programokat indítottak, hogy kulturált keretet teremtsenek a fémkeresős "önjelölt régészeknek". A feltárásra jogosult múzeumok csoportokat hoztak létre, ahol a fémkereső detektorokkal a tudomány számára hasznosan pásztázhatják a terepet. Virágos Gábor szerint azonban a probléma a volumennel van, hiszen pár száz aktív régészre 10-15 ezer "önkéntes" jut, akiket nem lehet felügyelet nélkül hagyni .

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum igazgatója, Pokrovenszki Krisztián elmondta, hogy a múzeumukban folyamatos képzéseket tartanak a közösségi régészeti program tagjainak. A rendőrség és a bíróság is rendszeresen kéri a múzeum szakvéleményét lefoglalt leletekről. Pokrovenszki Krisztián szerint a kincsvadászok azzal okoznak nagy kárt, hogy kiemelik a földből a tárgyakat, így lényeges információk vesznek el .

Varga Sándor, a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze szerint Fejér és Veszprém vármegyében sok kincsvadász található, akik bandába verődve lerabolnak lelőhelyeket. Ők jellemzően értékes római, népvándorlás vagy honfoglalás, illetve középkori fémtárgyakat céloznak meg. Varga Sándor szerint némelyik kincsvadász képzettebb, mint egy-egy régész, és nem lehet tudni, hány Seuso-kincshez hasonló műtárgy került ki az országból az utóbbi évtizedekben .

Virágos Gábor szerint a detektoros fémkeresést erősebb felügyelethez kellene kötni, hasonlóan a horgászokhoz és vadászokhoz. A közösségi média megjelenésével a műkincsek iránti érdeklődés és az illegális műkincs-kereskedelem is felgyorsult. A Móra Ferenc Múzeum munkatársa is egyetért a szigorítással, és emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Királyságban már törvényileg szabályozták a detektoros kincsvadászok mozgásterét .