Lázár János felújításokat és kivásárlást ígér a Pázmány Campus környékén

Lázár János építési és közlekedési miniszter ajánlatot tett a józsefvárosi lakosoknak, amely a Pázmány Campus beruházás környezetének felújítását, zöldítését és néhány ház lakóinak kivásárlását foglalja magában. A miniszter szerint a VIII. kerület vezetése nem volt hajlandó megvitatni a terület rendezését, ezért ő maga tett javaslatot a Palotanegyedben élőknek. Lázár János a környező utcák társasházainak homlokzatának felújítását, a közterületek zöldítését és a közművek felújítását ígéri, valamint külön ajánlatot tenne azoknak, akiknek ingatlanjai a beruházás közelében helyezkednek el.

A Budapest Fejlesztési Központ, Vitézy Dávid vezetése alatt kezdte el tervezni a beruházást, amelynek keretében az egyetem új bölcsészkari campusa a Magyar Rádió egykori épületében kap helyet. A projekt vezető építészei szerint a Károlyi- és Eszterházy-paloták értékeit megőrzik a felújítás során.

Azonban a VIII. kerületi önkormányzat nem áll a projekt mögött. Pikó András polgármester egy korábbi közmeghallgatáson változtatási tilalmat javasolt a bontásra ítélt épületeknél, amit a többség támogatott, de a fideszes képviselők nem szavaztak meg. A Kúria később megsemmisítette ezt a tilalmat, mondván, hogy jogellenesen rendelték el. Továbbá a kormány kiemelt állami beruházássá nyilvánította a projektet, amivel Pikó szerint az önkormányzat beleszólási jogát vették el.

Pikó András szerint a fejlesztések a most ott élők kivásárlását és otthonvesztését célozzák, és ők nem támogatnak semmilyen olyan beruházást, mely a lakosság cseréjével, vagy elvesztésével jár. A polgármester a kormány képviselőivel ismertette a Pázmány Campusról lefolytatott társadalmi egyeztetés eredményét, és javaslatokat küldött, amelyek a tervek módosítását, a rádió értékkel bíró épületeinek megőrzését, a Campus funkcióinak csökkentését és a tervezett bontások és építkezések hatását vizsgáló vizsgálatok elvégzését tartalmazzák.

A lakossági véleményezés során az összes kitöltő 43,1 százaléka nem támogatta, 44,2 százaléka támogatta, míg 12,7 százaléka csak részben állt a beruházás mellé. Egy áprilisi lakossági fórumon többen azt kérdőjelezték meg, hogy egyáltalán ott kell-e megépülnie a campusnak, mások az új épületek magasságát és azok árnyékát tették szóvá, valamint a több ezer, a Palotanegyedre ömlő egyetemistának sem örül mindenki.

A kormány 2025 december 31-ig kitolta a Pázmány Campus előkészítésének határidejét. Tavaly decemberben Lázár államtitkára, Lánszki Regő kijelentette, hogy „Nem tervezünk ebből visszalépni”, és a bontás következményeiről is szó volt, amely szerint egy éven át nyolcpercenként egy teherautó szükséges lenne a Magyar Rádió épületeinek elhordásához.