Rendszeres családon belüli erőszak miatt áll bíróság elé egy kisbéri asszony

Egy kisbéri asszony ellen emeltek vádat, miután rendszeresen bántalmazta férjét és kisgyermekeit. A Komáromi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetése és kapcsolati erőszak miatt indított eljárást az asszony ellen, aki még a gyermekjóléti esetmenedzser előtt is erőszakoskodott. A vádlott azzal fenyegetőzött, hogy jobb lenne a gyerekeket intézetbe adni, mintsem hogy az apjuk nevelje őket.

Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség szóvivője szerint a vádlottra 2 év, 5 évre felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyészség. Emellett azt is indítványozták, hogy a nőtől szüntessék meg a szülői felügyeleti jogát, rendeljenek mellé pártfogót, és tiltsák el minden olyan tevékenységtől, amely során gyerekekkel foglalkozhatna.

A vádirat részletei szerint az asszony 2021 júniusa és októbere között naponta kezdeményezett veszekedéseket, amelyek során többször is bántalmazta a férjét. Az erőszakos cselekmények között szerepelt ütlegelés, lökdösés, rugdosás, sőt egy alkalommal egy sütőedényt is hozzávágott.

A gyermekek gyakran szemtanúi voltak apjuk bántalmazásának, és előfordult, hogy ők kérték az anyjukat, hogy hagyja abba az erőszakot. Az asszony 2021. augusztus 11-én, a gyermekjóléti esetmenedzser és gyermekei jelenlétében is megütötte a férjét, miközben azt kiabálta, hogy inkább vigyék intézetbe a gyerekeket, minthogy az apjuk nevelje őket.

Két és fél hónappal később ismételten a gyerekek előtt bántalmazta a férjét: leköpte, hajánál fogva rángatta, és többször megütötte, ami nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozott a férfinak.

A vádlott a gyerekeivel szemben is agresszív volt, többször megütötte és megrúgta őket. Egy alkalommal egy üveg hamutartót hajított egyik gyermekéhez, ami eltörött, és egy üvegszilánk a gyermek térdébe fúródott, ezzel nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott.

A gyermekek 2021 nyarán otthonukban játszottak, „bunkert” építettek, amit az anyjuk dühében rájuk döntött, miközben a nő takarított. Az elkövető mondta a gyermekeinek, hogy segítsenek neki, akik közölték vele, hogy mindjárt segítenek, de a nő erre a fából készített, szögekkel összeszögelt bunkerhez lépett és azt a gyermekekre döntötte.

Az ügyészség a vádlott szülői felügyeleti jogának megszüntetését, pártfogó kirendelését és a gyerekekkel való foglalkozástól való eltiltást is kért a bíróságtól.

Ha Önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.