Joe Biden elnöki bakijai és a demenciára utaló jelek

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, aki jelenleg 81 éves, többször is kínos helyzetbe került nyilvános megjelenései során, legutóbb például Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna elnökét tévesen Vlagyimir Putyinnak nevezte egy NATO csúcstalálkozón. Ez az eset különösen kellemetlen volt, tekintettel arra, hogy a két kelet-európai ország közötti háborút éppen az orosz elnök parancsára robbant ki két és fél évvel ezelőtt.

Biden elutasítja a kognitív vizsgálatokat, de pszichiáterek és mentálhigiéniás szakemberek szerint a demencia jeleit mutatja, amelyek között szerepelhetnek érrendszeri betegségek is. Tanveer Ahmed pszichiáter szerint Biden kognitív hibái arra utalnak, hogy demenciában szenvedhet, ami magyarázhatja a memóriavesztést és a zavarodottságot.

Az elnök többször is elaludt hivatalos eseményeken, például Hszi Csin-ping kínai államfő sajtótájékoztatóján, Lloyd Austin védelmi miniszter beszédén, és a 2021-es klímacsúcson is. Biden maga is elismerte, hogy egyik vitáján nem volt a legjobb formájában, mert nem hallgatott tanácsadóira és nem pihente ki magát.

Az elnök többször elesett a különgép lépcsőjén, és gondot okozott számára a körülötte lévő személyek azonosítása is. Zelenszkijt tévesen Putyinnak nevezte, majd ezt azzal magyarázta, hogy túlságosan is az orosz elnökre koncentrált. Zelenszkij a helyzetet humorral kezelte, és azt mondta, hogy ő jobb, mint Putyin.

Biden egy rádióinterjúban önmagát mint fekete bőrű nőt említette, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy összekeverte a tényt, hogy ő volt Barack Obama alelnöke, és jelenleg egy színes bőrű női alelnöke van, Kamala Harris. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök nevét is elfelejtette, és csak "az a fickó, ott lent" kifejezéssel hivatkozott rá.

Az elnök egy alkalommal a brit himnuszból ismert "Isten óvja a királynőt" kifejezéssel zárta beszédét, ami azt sugallhatja, hogy elfelejtette II. Erzsébet királynő halálát. Egy másik esetben kézfogásra nyújtotta a kezét, miközben senki sem állt mellette a színpadon. Marjorie Taylor Greene republikánus képviselőnő szerint ez zavarba ejtő, és ő vezeti az országot.

Biden továbbra is ragaszkodik elnöki ambícióihoz, és azt állítja, hogy megvan a mentális és a fizikai ereje egy újabb négy éves ciklushoz. Ronny Jackson, a Fehér Ház korábbi orvosa azonban lemondásra szólította fel, mondván, hogy az elnök mentális problémái nyilvánvalóak.

Hírességek is kritizálták Biden teljesítményét, köztük Stephen King, Rob Reiner és George Clooney, akik új elnökjelöltet követelnek a Demokrata Párttól. Michael Douglas csalódott Bidenben, és kétségei vannak afelől, hogy Biden ki tudná-e tölteni egy újabb ciklust. Julia Roberts és Barbara Streisand mellett más A-listás sztárok is támogatták eddig Bident.

Orbán Viktor floridai látogatása során találkozott Donald Trumppal, az Egyesült Államok korábbi elnökével, és a béke lehetőségeiről tárgyaltak.