Gábor, a magyarok horvátországi őrangyala

Tizenegyedik nyarát tölti a nagykanizsai rendőr, Jankovics Gábor, aki a horvátországi Pula városában vigyáz a nyaraló magyar turistákra. A napi nyolcórás szolgálat után ő is élvezheti a tengerparti hangulatot, és a családja is csatlakozik hozzá néhány napra.

Jankovics Gábor, aki Nagykanizsán már gyerekkorában elsajátította a horvát nyelvet, a magyar-horvát határ védelmében és vezetői értekezleteken is hasznosította nyelvtudását. Amikor lehetősége nyílt rá, jelentkezett a nyári, adriai szolgálatokra, és 2024-ben már a tizenegyedik ilyen szolgálatát tölti külföldön.

A szolgálat során a magyar rendőrnek gyakran kell segítséget nyújtania parkolási ügyekben, ahol a horvát rendőrség és városrendészet szigorúan lép fel a tilosban parkoló külföldi autósokkal szemben. Jankovics Gábor segítségére van szükség a meglepetten autójukat kereső turistáknak, és kisebb baleseteknél is tolmácsolással és tanácsadással áll a magyarok rendelkezésére.

Volt már olyan eset is, amikor komolyabb jogsértést elkövető magyar turistáknak kellett segíteniük, például droggal kapcsolatos ügyekben. Jankovics Gábor szerint a magyar turisták örülnek a segítségnek, és pozitív érzéseket vált ki belőle, ha segíthet honfitársainak.

A magyar rendőrök július 1-je és augusztus 30-a között Zadarban és Pulában segítik a horvát tengerpartra utazókat. A projektet, amelynek célja, hogy a turisták saját nyelvükön kaphassanak segítséget, idén 17. alkalommal szervezik meg. A magyar rendőrcsoport egy tagja Pulában, míg kettő Zadarban lesz jelen.

A magyar rendőrök a következő telefonszámokon érhetők el a megadott időszakban:

  • Zadar: +36-30-114-8704
  • Pula: +36-30-744-6147.