A nyár legvadabb lecsóreceptjei

Biztos benne, hogy tudja a titkot, ismeri az utat a lecsómennyországba, képes elkészíteni azt az egyetlen lecsót, ami minden lecsók lecsója, ami lefitymálja az összes paprikás ragut, amitől a holtak is feltámadnak?

Küldje el nekünk a receptet, és mi megfőzzük a leghajmeresztőbb verziókat, majd persze közöljük is őket. A lecsókészítés kapcsán gyakran merülnek fel heves viták, például hogy a paprikát karikákra vagy kockákra kell-e vágni, le kell-e húzni a paradicsom héját, és szabad-e olajon indítani a főzést. Az olvasói levelek alapján úgy tűnik, a magánbográcsokban és fazekakban ennél sokkal vadabban burjánzik a lecsóforradalom.

István olvasónk például egy sajátos lecsóvariációt készít, amely bangladesi barátjától származó alaprecepten alapul, és szabad fűszerezéssel készül. Nem csak szegfűszeget tesz bele, ami nálunk csak a meggylevesbe pottyanhat nyáron, de kurkumát, szegfűborsot és koriandert is, majd olajas hallal koronázza meg a kész lecsót, és kissé ragacsosra főtt rizsen tálalja, végül friss citromlevet facsarva az egészre.

A lecsó nem csak azért jó, mert a nyár legkedvesebb étele, hanem mert népünk lelkének ellentmondásait is magába foglalja. Sokan órákon át vitatkoznak azon, mi az az egy, sérthetetlen és kőbe vésett recept, míg mások évről évre egyre jobban elrugaszkodnak attól, amit eredetileg lecsónak gondoltak. Vannak, akik májat, káposztát vagy éppen olívabogyót adnak hozzá, és boldogok vele. A szélsőségesebb lecsóváltozatok között Váncsa István tibeti bölcsességlecsója a kedvencem, amiben rengeteg fűszer mellett mandula és mazsola is található.

A nyár legvadabb lecsóreceptjeit, lecsós ötleteit, lecsóvariációit küldjék az acsb+lecso@telex.hu -ra!