Eltitkolt betegségek és romló állapot: az amerikai elnökök egészségügyi titkai

Az Egyesült Államokban nem új jelenség, hogy az elnökök egészségügyi állapotát homály fedi. Joe Biden jelenlegi elnök esetében is felmerülnek kérdések, de ő és stábja cáfolja a vádakat. Az amerikai történelemben több példa is akad arra, hogy az elnöki betegségeket a nyilvánosság elől eltitkolták.

Joe Biden elnök szellemi képességeit illetően egyre több a kérdőjel, különösen a NATO csúcstalálkozón tett zavaros nyilatkozatai óta. Egyesek szerint az elnök egészségügyi és mentális állapota nem megfelelő a világhatalom vezetésére, és követelik, hogy orvosi vizsgálat döntse el, képes-e ellátni feladatait. A demokrata párton belül is megkérdőjelezik alkalmasságát az elnökválasztásra, melyen Donald Trump ellenjelöltjeként indulna. Az elnöki stáb azonban állítja, hogy Biden kiváló egészségben van. Egy új felmérés szerint az elnökválasztási verseny állása érdemben nem változott, és Biden még egy százalékpontnyi előnyt is szerzett Trumppal szemben, 50 százalékkal vezetve a 48 százalékra mért volt elnök ellenében.

Az USA alkotmányának 25. kiegészítése szabályozza az elnök átmeneti akadályoztatását, amely lehetővé teszi az alelnök hivatalba lépését, ha az elnök képtelen feladatait ellátni. Az elnök írásban értesítheti a Kongresszust állapotáról, vagy az alelnök és a kabinet állapíthatja meg az alkalmatlanságot.

Franklin Delano Roosevelt esetében a betegségét és a fizikai hanyatlását, mint például a paralízist és a súlyos egészségügyi problémákat, a nyilvánosság előtt titkolták. Roosevelt halála után sem derült fény teljes egészségügyi állapotára, és a halála után fontos egészségügyi dokumentumok is eltűntek.

Woodrow Wilson elnöksége alatt súlyos agyvérzést szenvedett, ami miatt fizikailag és szellemileg is alkalmatlanná vált az elnöki teendők ellátására. Az elnöki hatalmat titokban felesége, Edith Wilson gyakorolta majdnem másfél évig, miközben az elnök állapotát eltitkolták.

Ronald Reagan esetében Alzheimer-kór gyanúja merült fel, ami beszédzavarában és emlékezetkiesésben nyilvánult meg. Reagan elnöksége alatt hivatalosan nem erősítették meg a betegségét, de visszavonulása után diagnosztizálták ezzel a betegséggel. Ő azonban élt a 25. kiegészítés által biztosított lehetőséggel, és egy műtétje idejére átadta az elnöki hivatalt az alelnöknek.

A demokraták közötti aggodalmak ellenére Biden népszerűsége nem ingott meg jelentősen. Az NPR és PBS által rendelt kutatás szerint a több mint 1300 megkérdezett kétharmada úgy véli, hogy Biden nem rendelkezik a megfelelő szellemi képességekkel az elnöki poszthoz, de a nagy többség, 68 százalék, inkább amiatt aggódik, hogy az elnök hazudik, mint amiatt, hogy túl öreg. Érdekes módon a többség, 52 százalék szerint Biden jelleme és személyisége alkalmas a kormányzásra, míg a megkérdezettek 56 százaléka szerint ez Trumpról nem mondható el.

A képviselők és a mecénások is kivárnak, és bár a demokrata képviselőházban 18-an, a 47 demokrata szenátor közül csak egy, a 23 kormányzó között pedig egy sem nyilatkozott hasonlóan, kevesen állnak ki teljes mellszélességgel amellett, hogy csak Biden nyerhet és ő nyerni is fog. A New York Times szerint néhány jelentős demokrata adományozó közölte a Future Forwarddal, hogy nagyjából 90 milliárd dollárnyi felajánlott adományt tartanak vissza, ha Biden marad az elnökjelölt, ami a Biden-kampány válságának egyik legkézzelfoghatóbb bizonyítéka.

Biden csütörtök este, nyolc hónap kihagyás után tartott sajtótájékoztatóján jobb teljesítményt nyújtott, mint a Trump elleni vitán, de voltak bakijai is. A kérdések és a címlapok továbbra is arról szólnak, hogy képes-e - fizikailag és szellemileg - végigcsinálni a kampányt, és utána még négy évig kormányozni. A Future Forward nem kívánt nyilatkozni a visszatartott felajánlásokról, de egyik tanácsadójuk szerint arra számítanak, hogy a támogatóik véleménye megváltozik majd, amint nem lesz ennyire bizonytalan a helyzet. Mindeközben Biden tanácsadói arról tárgyalnak, hogyan lehetne meggyőzni az elnököt, hogy szálljon ki a versenyből, hiszen egyre többen kérik arra, lépjen vissza.