Főpolgármester-választás: újabb elutasított panasz

Az Alkotmánybíróság elutasította az újraszámlálást érintő alkotmányjogi panaszt, amelyet az Index szúrt ki.

Az Alkotmánybíróság csütörtökön másodszor hozott ítéletet a főpolgármester-választás ügyében. Korábban a Kúria döntését, amely megerősítette a választási eredményeket, semmisítette meg, és elrendelte a szavazatok újraszámlálását. Az újraszámlálás elrendelése ellen azonban panaszt nyújtottak be, állítva, hogy az ellentétes a választási eljárásról szóló törvénnyel.

Az indítványozó szerint a Kúriának kellett volna az újraszámlálást végrehajtania, nem pedig a Nemzeti Választási Bizottságra (NVB) bízni ezt a feladatot. Az indítványozó érvelése szerint a folyamatba egy új jogorvoslati lépcsőfok került beépítésre.

Az Alkotmánybíróság, Hörcherné Marosi Ildikó vezetésével, érdemi vizsgálat nélkül utasította el a panaszt. A végzés szerint az indítványozó nem terjesztett elő alkotmányjogilag releváns érvelést, és a panasz nem tartalmazott érdemi vizsgálatot igénylő indoklást. Az Alkotmánybíróság szerint az indítványozó nem tekinthető érintettnek pusztán azon az alapon, hogy a fővárosban él és részt vett a választáson.

Az Alkotmánybíróság hangsúlyozta, hogy érintettnek csak az számít, akinek az Alaptörvényben biztosított jogait a támadott döntés közvetlenül és személy szerint érinti. Az indítványozó esetében nem állapítható meg, hogy a Kúria döntése sértette volna az ő Alaptörvényben biztosított jogait, mivel az indítvány nem tartalmazott alkotmányossági összefüggéseket bemutató, érdemi vizsgálatot megalapozó indoklást.

A Nemzeti Választási Bizottság pénteken hirdet eredményt, de a döntés ellen továbbra is lehetőség van a Kúriához fordulni.