Nyolchavi mélyponton az amerikai fogyasztói bizalom

A Michigani Egyetem előzetes adatai szerint a fogyasztói hangulatindex tovább romlott júliusban, ellentétben az elemzők által várt javulással.

Az amerikai fogyasztói bizalom a negyedik hónapban is csökkenő tendenciát mutatott, és a Michigani Egyetem mérése alapján nyolchavi mélypontra süllyedt. Az előzetes adatok szerint a fogyasztói hangulatindex 66,0 pontra esett vissza a júniusi 68,2 pontról, ami jelentősen elmarad az elemzők által várt 68,5 ponttól.

A következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások is gyengültek, 67,2 pontra csökkentek a júniusi 69,6 pontról, szintén nyolchavi mélypontot jelentve. Az elemzők ennél erősebb, 69,8 pontos értéket vártak. A jelenlegi helyzetet tükröző almutató is csökkent, 64,1 pontra, ami 2022 decembere óta a legalacsonyabb érték.

Az inflációs várakozások terén az egyéves időtávú várakozás 2,9 százalékra mérséklődött a júniusi 3,0 százalékról, így már nem haladja meg a világjárvány előtti két év 2,3-3,0 százalék közötti értékeit. Az ötéves inflációs várakozás szintén csökkent, 2,9 százalékra, ami az elmúlt 36 hónapban 32 alkalommal volt a 2,9-3,1 százalék közötti sávban. A hosszú távú inflációs várakozások még mindig magasabbak a világjárvány előtti évek 2,2-2,6 százalékos értékeinél.

A fogyasztói hangulatindex júliusra vonatkozó végleges adatait a hónap 26. napján teszik közzé.