Százból 96 autós nem áll meg a STOP táblánál a halálos kereszteződésben

2023. júniusában egy szabálytalanul közlekedő autós halálra gázolt egy 46 éves kerékpárost az óbudai Serfőző utcai kereszteződésben, miután nem adta meg az elsőbbséget.

A tragikus baleset után a közútkezelő teljesen átépítette a kereszteződést: több fluoreszkáló háttérrel ellátott STOP táblát helyeztek el az úttest mindkét oldalára, a kerékpáros átkelőt járdaszintbe emelték, sávszűkítő oszlopokat állítottak fel, az útburkolati jeleket újrafestették, és a közvilágítást is megerősítették. Mindezek ellenére a járművezetők többsége mégsem áll meg a STOP táblánál.

A A járda a gyalogosoké civil szervezet egy véletlenszerű vasárnap délután ellenőrizte a helyzetet, és videót is készítettek arról, hány autós tartja be az előírást. A megfigyelés során mindössze négy jármű állt meg a megállásra kötelező vonalnál: egy busz, egy autó a kerékpárosok miatt, és két további jármű, amelyek önmaguktól álltak meg.

Voltak, akik lassítottak ugyan, de nem álltak meg teljesen, ami ellentétes a KRESZ előírásaival, és voltak, akik egyáltalán nem is lassítottak. A szabályok szerint a "STOP, Elsőbbségadás kötelező" táblánál az útkereszteződés előtti útburkolati jel előtt, vagy annak hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt meg kell állni, és elsőbbséget kell adni a keresztező úton érkező járműveknek. Az elsőbbségadási kötelezettség megsértéséért 10-20 ezer forint közötti helyszíni bírság szabható ki.