A Fidesz új EP-frakciójának valódi története és a belső konfliktusok

Míg egyesek Orbán Viktor és a Fidesz új EP-frakciójának megalakulását világmegváltó innovációként ünneplik, mások szerint ez csupán a szélsőjobboldali hőzöngők összesöprésével létrehozott "saját szemétdomb". Mindkét nézőpontban fellelhetők igazságok és hazugságok, valamint a frakcióon belüli konfliktusok is napvilágot láttak.

Orbán Viktor politikai teljesítménye elismerendő, hiszen létrehozta az Európai Parlament harmadik legerősebb frakcióját, a "Patrióták Európáért" képviselőcsoportot, amely 13 országból 84 taggal alakult meg. Azonban a Fidesz ezzel egyidejűleg hazugságokkal próbálja eltakarni a sikertelenséget. Például a Fidesz várospolitikusai a mai napig az Európai Unió Régiók Bizottságában ülnek az ECR-frakcióban, ami ellentmond azzal kapcsolatos állításaiknak, hogy az ECR-ben lévő román szélsőségesek miatt távoznak.

Orbán Viktor már az EPP-ből való távozás előtt is az ECR felé kacsintgatott, és komoly áldozatokat hozott, például feláldozva a Silvio Berlusconihoz fűződő barátságát. Az ECR meghatározó politikusával, Georgia Melonival kötött szövetség, és a VOX spanyol párt átcsábítása is az ECR felé tett építkezés része volt.

A Fidesz európai parlamenti képviselői az ECR szavazási magatartását követték, és a Régiók Bizottságában is az ECR frakciójába ültek át. Mindeközben Orbán Viktor már tavaly decemberben jelezte, hogy a Fidesz „örömmel csatlakozna” az ECR képviselőcsoportjához, ami stratégiai hibának bizonyult, mivel korlátozta saját mozgásterét.

A Fidesz azonban nem tudta megvalósítani az eredeti célját, hogy egy EU-ellenes/EU-reformert többséget hozzon létre az ECR és az ID politikai erőinek egyesítésével. A V4 országokat sem sikerült egy közép-kelet-európai nagy frakcióba terelni, mivel a lengyel PiS maradt az ECR-ban, és sem a szlovák, sem a szlovén pártok nem csatlakoztak az új alakulathoz.

A „Patrióták Európáért” nevű új formáció valójában az Identitás és Demokrácia frakciójának újracsomagolása, és a német AfD a Mi Hazánkkal együtt saját frakciót alakított. A „Patrióták” képviselőcsoportjának elnökét nem a Fidesz, hanem Marine Le Pen pártja adja, ami Orbán Viktor eredeti céljaitól való jelentős eltérést mutat.

A frakció alelnökei között kirobbant konfliktus további repedéseket mutat. Az olasz Liga által delegált Roberto Vannacci, aki melegellenes nézeteiről vált ismertté, alelnöki pozícióba kerülése ellen a francia Le Pen-féle delegáció tiltakozik, új jelöltet követelve. A Liga nem akarta kommentálni a helyzetet, de a francia delegáció nyomást gyakorol a változásra, mivel Marine Le Pen a 2027-es elnökválasztásra összpontosít, és nem kívánja elveszíteni a mérsékelt szavazók támogatását.

Orbán Viktor nagy tervei ellenére nem sikerült Brüsszelt elfoglalnia, és a jobboldali-konzervatív Néppárttól (szélső)jobbra immár három képviselőcsoport működik az Európai Parlamentben. A nagy utcai harcos világmegváltó terveiből csattanós pofára esés lett, ami figyelmeztetés lehet a tévedhetetlenség mítoszát hordozó Orbán számára.