Vízhiány veszélye fenyeget több Pest megyei településen

Lokális nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki Pest megye több mint húsz agglomerációs településén, és a helyzet súlyosbodása esetén vízkorlátozást is elrendelhetnek – figyelmeztet a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. közleménye alapján.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) tájékoztatása szerint a következő időszakban nem várható jelentős csapadék a szolgáltatási területükön, és a nyári időszakban a vízfogyasztás jelentős emelkedésével kell számolniuk. A potenciálisan érintett települések között szerepelnek többek között Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, Üröm, Acsa, Csömör, Fót, Erdőkertes, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház.

A társaság hangsúlyozza, hogy jelenleg minden vízellátó rendszerük üzemszerűen működik, és minden személyi, valamint technikai eszközüket maximális kapacitással működtetik a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében.

Az aszályos időszakokban azonban a hőmérséklet emelkedésével a vízfogyasztás hirtelen, ugrásszerűen megemelkedhet, ami a vízellátó rendszer fokozott igénybevételét eredményezheti. Ebből adódóan, a fogyasztási igények további emelkedése, vagy esetleges műszaki meghibásodás esetén kritikus üzemállapot alakulhat ki, ami lokális nyomásesést vagy átmeneti vízhiányt eredményezhet.

A vízhiány és a szükségszerű vízkorlátozások elkerülése érdekében a DMRV Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy legyenek takarékosak az ivóvíz felhasználásával. Korlátozzák az ivóvíz nem ivási célú felhasználását, például medencetöltésre vagy autómosásra ne használják, kevesebbet locsoljanak, és mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést, mint az utak és járdák locsolását.

A vízmű vállalat figyelmeztet, hogy az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén kénytelenek lesznek vízkorlátozást elrendelni, hogy a folyamatos ivóvízszolgáltatást minden felhasználó számára biztosítani tudják. Az egész országban harmadfokú hőségriasztás van érvényben július 7-től (vasárnap) július 12-ig (péntek), ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

A Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. (DPMV) által ellátott 20 településen is hasonló helyzet alakulhat ki, mint például Kerepes, Kistarcsa, Pécel, Gyál, Ecser, Felsőpakony, Inárcs, Maglód, Ócsa, Üllő, Péteri, Vecsés, Dunavarsány, Áporka, Délegyháza, Kiskunlacháza, Majosháza, Szigethalom Szigetszentmárton, Taksony. Ezen települések önkormányzataihoz is eljutott a szolgáltató figyelmeztetése.

Pécelen és Érden például a helyi önkormányzatok a vízszolgáltatás rekonstrukcióját kezdeményezték, hogy megelőzzék a korábbi évekhez hasonló vízhiány kialakulását. Pécelen két új kutat építettek és két meglévő kutat felújítottak, míg Érden a vízellátást többek között új víztornyok, tároló medencék és szivattyúk bevezetésével javították.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint az egész magyar vízhálózat gyászos állapotban van: a 94 ezer kilométernyi gerincvezeték 40 %-a, mintegy 36 ezer km a 70-es években épült és azonnali felújításra szorul. Szakértők szerint országosan 3775 milliárd forintra lenne szükség a csőhálózat felújítására, amihez egy 30 éves terv szükséges lenne. Ebben nincsenek benne a kapcsolódó beruházások, mint például az út- és egyéb hálózatok felújítása, csatorna-építés stb., ami további költségeket jelentene.