Nyár ide vagy oda, dolgozni muszáj – hogyan tudunk produktívak maradni, amikor tombol a kánikula?

A nyári kánikula komoly kihívást jelenthet a mindennapi munkavégzés során, de vannak módszerek, amelyek segíthetnek megőrizni a produktivitást. Ebben a cikkben hasznos tippeket gyűjtöttünk össze, hogy könnyebben átvészeljük a forró napokat.

A nagy melegben gyakran nehezebben tudunk koncentrálni és feszültebbek is vagyunk, mondja dr. Petróczy Natália belgyógyász. Simon Gergő, a HungaroMet Nonprofit Zrt. meteorológusa szerint a hőhullámok éjszaka sem hagyják csökkenni a hőmérsékletet 20 fok alá, ami a pihenést is megnehezíti. A magnézium pótlása segíthet az alvás minőségének javításában és az idegrendszer működésének támogatásában. Az avokádó, diófélék, olajos hüvelyesek, zsírosabb halak, brokkoli és a chia mag jó magnéziumforrások. Ha az alvás továbbra is problémát jelent, a melatonin tartalmú készítmények is segíthetnek.

A reggeli hideg zuhany segíthet energikusnak maradni a nap folyamán, és a Business Insider szerint érdemes a legfontosabb feladatokat a reggeli órákban elvégezni. Ha nehezen megy a munka, egy séta vagy a környezet rendbetétele segíthet a fókuszálásban.

A légkondicionálók használatakor óvatosnak kell lenni, nem célszerű a lakást 17-18 fokra lehűteni. Petróczy Natália szerint a 26-28 fok ideális beállítás. A világos színű, természetes anyagból készült ruházat viselése is előnyös a melegben.

A folyadékbevitel növelése, különösen az izotóniás italok fogyasztása fontos a nyári hónapokban. A túlságosan hideg italok kerülendők, és a koffeintartalmú italok helyett szoba-hőmérsékletű üdítőket, vizet érdemes fogyasztani. A nehéz és zsíros ételek helyett több rostos és vitamindús zöldséget, gyümölcsöt kellene fogyasztani, mivel ezek könnyebben emészthetők, és segítenek a szervezet hőszabályozásában. Nyáron a baktériumok gyorsabban szaporodnak, ezért különösen fontos az ételek megfelelő tárolása és hőkezelése.

A nyári hónapokban kiemelten fontos a bőrünk védelme is. Nagy Adri, aki saját tapasztalatai alapján küldetésének tekinti a fényvédelem fontosságának hangsúlyozását, arra figyelmeztet, hogy a városban és vidéken egyaránt óvjuk a bőrünket az UV-sugárzástól. Nem csak a strandon, hanem a mindennapi életben is ajánlott a fényvédő krémek használata, például szabadtéri sportoláshoz vagy akár autóval közlekedve is. A férfiakat különösen nehéz meggyőzni a fényvédők használatáról, de Nagy Adri szerint soha nem késő elkezdeni foglalkozni a bőrünk védelmével, hiszen az ő bőrükre is ugyanolyan veszély leselkedik, mint a nőkére.