Jobb pályán Tusványoson: Orbán Viktor mellett sztárfellépők is várják a látogatókat

A "Jobb pályán" mottó jegyében rendezik meg a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, ismertebb nevén Tusványost, ahol idén is Orbán Viktor miniszterelnök tartja majd meg emlékezetes beszédét, és számos neves előadó is színesíti majd a programot.

Az erdélyi Tusnádfürdőn július 23. és 28. között kerül sor a rendezvényre, amelyet a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány szervez. Sándor Krisztina, a Tusványos politikai programfelelőse és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke szerint az idei mottó "erősítő jelzőként" a Kárpát-medencei magyarság javuló helyzetére utal, mind fizikai, mind közéleti-politikai értelemben.

A szabadegyetem panelbeszélgetései négy fő témakör köré csoportosulnak: az aktuális politikai folyamatok, a háború és béke kérdése, a gazdasági helyzet, valamint külön témakörként nagyobb hangsúlyt kapnak a zöld témák, mint a klímaváltozás, energiahatékonyság és a zöld átállás.

A fesztiválon több magyar kormánytag is részt vesz, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A román politikai élet képviselői a választási év miatt a szervezők erőfeszítései ellenére nem lesznek jelen.

Orbán Viktor a szombati napon, július 27-én mondja el beszédét, amelyben hagyományosan lezárja az előző politikai idényt és a következő időszakra vonatkozó stratégiai céljait is kijelöli. A miniszterelnök beszédei gyakran váltanak ki élénk közéleti vitát, mint például az illiberális demokrácia fogalmának bevezetése 2014-ben, vagy a "kevert fajúság" kifejezés használata 2022-ben. Tavalyi beszédét román nacionalisták zavarták meg, idén pedig a 2030 és 2040 közötti terveiről is beszámolhat, amelyet a szervezők és a résztvevők egyaránt nagy érdeklődéssel várnak.

A rendezvényen számos ismert előadó és zenekar is színpadra lép, köztük a Blahalouisiana, a Bagossy Brothers Company, a Magashegyi Underground, a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, Ákos, Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Magyar Rocklegendák (Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós), a Kowalsky meg a Vega és a 4S Street.

A sportrajongók is találkozhatnak kedvenceikkel, hiszen a Buzánszky Jenő Sportteraszon több neves magyar sportoló, olimpikon lesz jelen, mint például Rákosi Gyula, Kovács “Kokó” István, Bujdosó Imre, Dzsudzsák Balázs, Kubatov Gábor és Bölöni László. Idén először szurkolói zóna is lesz a Sepsi OSK rajongóinak.

A Csűrben a népzene és népi kultúra kap főszerepet Pál István Szalonna vezetésével, a Krúdy-udvarban pedig a gasztronómia és a borok kerülnek előtérbe. A gyerekek számára is számos foglalkozást tartanak.

A kapunyitás július 23-án, kedden 8 órakor lesz, a beléptetőrendszer pedig nem változik, azzal a különbséggel, hogy a 16 órától kötelező napi vagy heti jegy online is megvásárolható a honlapon. Újdonságként a 33. Tusványosnak a repohár-rendszer bevezetése, melyet kötelező megváltani.

A program és bővebb információk a Tusványos.ro honlapon és a rendezvény közösségi oldalain találhatók.