Újabb sztrájk kezdődhet az Operaházban az elbocsátások miatt

Amennyiben a munkáltató az érveiket továbbra sem veszi figyelembe, és az elbocsátásokkal összefüggő intézkedéseket nem módosítja, úgy a szakszervezet a munkahelyek védelmének érdekében a megállapodásig tartó sztrájkot hirdet – tájékoztatta a tagságot az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ).

Az ODFSZ a munkáltatóval folytatott érdekegyeztető ülésről szóló 2024. július 10-i dátummal kelt levélben számolt be a tagságnak. A levél szerint a munkáltató elismerte, hogy megsértette a kollektív szerződés előírásait, mivel az érdekegyeztető ülés – amelyet többek között az elbocsájtások miatt kezdeményeztek a szakszervezetek – nem a múlt héten valósult meg.

A szakszervezetek sérelmezték, hogy Ókovács Szilveszter főigazgató a társulati ülésen sértett monológban szapulta a társulatot, amiért egymás iránt szolidárisak voltak, és alkotmányos jogukkal éltek. A zenekar tagjai a színpadon ülve voltak kénytelenek végighallgatni a háttal álló főigazgató nekik címzett dörgedelmeit.

Az ODFSZ tájékoztatása szerint Főző Virág főigazgató-helyettes ígéretet tett arra, hogy a jövőben kerülni fogja a vasárnapra kitűzött hangfelvételek elrendelését, és lehetőség szerint a Rigoletto-felvételt is hétköznapra áthelyezik. Az Operaház vezetése nem tudott mást elmondani a költséghatékony működés érdekében eddig tett intézkedésekről, az elbocsátásokon kívül. A szakszervezetek aggodalmukat fejezték ki, hogy a nyári előadásszám növelése a jegytérkép alapján veszteséget fog produkálni.

A szakszervezetek szorgalmazták a főzeneigazgatói és a zenekari igazgatói pályázatok mielőbbi kiírását. A díszítő munkatársak ügyében az Operaház vezetése elismerte, hogy a vállalt intézkedések még nem valósultak meg, és vállalták, hogy augusztusig átdolgozzák a színpadtechnológiát.

A kollektív munkaügyi vita első tárgyalásán a szakszervezetek kijelentették, hogy álláspontjuk változatlan, és amennyiben a munkáltató nem veszi figyelembe érveiket, sztrájkot hirdetnek. A munkáltató ígéretet tett a szakszervezetek érveinek megfontolására, és arra, hogy az eredményről írásbeli tájékoztatást ad.

A szakszervezetek korábban kemény hangú levélben kérték számon Ókovács Szilveszteren az elbocsátásokat, amelyeket megfélemlítésnek és megtorlásnak tekintenek. Az elbocsátott munkavállalók zöme kilátástalan élethelyzetbe került, ami miatt egyéni tragédiák bekövetkeztétől is okkal kell tartani. A szakszervezetek a felmondások visszavonását követelték, és ennek érdekében kezdeményezték a kollektív munkaügyi vitát.