Gigantikus homokmacska az állatkínzás ellen

Nicola Urru olasz szobrászművész egy hatalmas homokszoborral reagált egy állatkínzást ábrázoló videóra, amely egy macskát dobáló fiút mutatott be.

Nicola Urru, aki homokszobrairól vált ismertté, nemrégiben egy új alkotással jelentkezett Szardínia strandjain. A szobor egy tíz méternél is nagyobb macskát ábrázol, amint a kezében egy törékeny emberi alakot lóbál, készülve arra, hogy messzire hajítsa. Az alkotás egy friss, állatkínzást bemutató videóra reagál, amelyen egy fiatal fiú nevetve dob le egy kis fekete cicát egy hídról. Az esetet a fiú társai rögzítették és büszkén megosztották a közösségi médiában.

Az állatkínzásra felháborodva az állatvédő szervezetek nyomozásba kezdtek, és azonosították az elkövetőt, aki ellen eljárás indult. Urru a szobor mellé két idézetet is mellékelt. Az egyik Mark Twaintől származik, amely szerint az ember képes megkülönböztetni a jót a rossztól, de erkölcsi alárendeltségét mutatja, hogy gonosz tetteket is képes elkövetni. A másik idézet Charles Baudelaire-től ered, Szabó Lőrinc fordításában pedig így szól:

Jöjj szerelmes szívemre, szép cicám, de húzd be karmod büszke tűit;
hadd nézzem szemed, melynek parazsán fém és agát elegye izzik.

Az olaszországi törvénytelenségek nem korlátozódnak az állatkínzásra. Egy másik esetben egy fiatal férfi a zárás után bejárta a firenzei dómot (Liliomos Szűz Mária-székesegyház), majd felmászott a kupolába, ahol szelfizett és megosztotta a képet az Instagramon. A rendőrség nyomoz az ügyben, mivel a fiatal korábban is posztolt olyan helyekről, ahova valószínűleg nem lett volna szabad felmennie. A firenzei dóm fenntartója panaszt tett az ügyben, és a helyi lakóbizottság tagjai is felháborodtak a fiatal férfi felelőtlen és veszélyes viselkedése miatt.

„Dede folytatja a mutatványait. Miért nem tudjuk megfékezni ezeket az ilyen arrogáns hozzáállású embereket? Nemcsak az életét kockáztatja minden alkalommal, de [a mutatványok] veszélyes utánzókat eredményezhetnek”

– mondta egy milánói lakóbizottság tagja az Il Giornónak.