Magyarország legnagyobb vízigényű akkugyára épülhet Nyergesújfalun

Az LG Toray Hungary Battery Separator Kft. tervezi a nyergesújfalui akkumulátoripari gyárának bővítését, amely az ország legnagyobb vízigényű üzemévé válhat. A Komárom megyei kormányhivatal honlapján június 27-én jelent meg, hogy előzetes vizsgálati eljárást kezdeményeztek az üzem vízellátásáról és szennyvízkezeléséről.

A dél-koreai-japán vegyesvállalat a nyergesújfalui gyárban kívánja növelni az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfólia gyártási kapacitását. Az üzem építése 2021-ben kezdődött, és a 2022-ben átadott gyár jelenleg körülbelül 200 főt foglalkoztat. Az állam 4,7 milliárd forint támogatást nyújtott a zöldmezős beruházáshoz, amelynek összköltsége 270 milliárd forint lehet, és 2028-ra érheti el a teljes termelési kapacitást, évi 800 millió négyzetméter akkumulátorszeparátor előállításával. Az üzem az LG Energy Solutions lengyelországi leányvállalatát és más európai szerződéses partnereket fog ellátni az akkumulátorok gyártásához szükséges nyersanyaggal.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal által indított előzetes vizsgálati eljárás célja, hogy eldöntsék, szükség van-e egységes környezethasználati engedélyre az üzembővítés jelentős környezeti hatása miatt. Torday Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője szerint az üzem Magyarország legnagyobb vízigényű üzeme lenne, amely jelentős mennyiségű tisztított szennyvizet is kibocsátana a Dunába.

A gyártelep vízellátása a Nyergesújfalui vízbázisra csatlakozik, amely a Dunából veszi a vizet, míg a szennyvízelvezetés egy új tisztítómű segítségével történik, amelynek tisztított vizei a Zoltek Zrt. telephelyén lévő dunai sodorvonali bevezetésen keresztül kerülnek a folyóba. A tervezett beruházás során a gyártókapacitás jelentős bővülése várható, ami növeli a vízigényeket és a tisztított szennyvizek mennyiségét is. A cél egy olyan megoldás kialakítása, amely a Zoltek Zrt. létesítményeitől függetlenül üzemeltethető, és ehhez 13 500 köbméter/nap ipari vízigényt, valamint 6 000 köbméter/nap mennyiségű tisztított szennyvízelvezetést terveznek biztosítani.

A vízilétesítmények tervezett beavatkozásai a Duna medrében érintik a Natura 2000-es védettségű, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területet, ami lehetőséget biztosít a gyártelep további fejlesztésére. Torday Bence kiemelte, hogy a gödi Samsung SDI akkugyár, amely Magyarország második legnagyobb ipari üzeme, napi 7500 köbméter vizet igényel, míg a nyergesújfalui gyár esetében ez az érték majdnem kétszerese, napi 13 500 köbméter. A gyárban a kivett és a visszaengedett vízmennyiség különbsége napi 4500 köbméter lehet, amely a technológiai folyamatok során elpárolog. A politikus szerint fontos kérdés, hogy a hatóságok szerint szükség van-e a létesítmény környezethasználati engedélyére, tekintettel az irdatlan vízmennyiség kiemelésére, elszennyezésére és a környezetbe történő visszaengedésére.