Magyarország középső részein súlyosbodik az aszályhelyzet

A HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentése szerint Magyarország középső területein egyre súlyosabb az aszály, ami különösen a nyári növények számára jelent problémát, mivel sürgősen szükségük lenne esőre.

A jelentés szerint a következő hét végéig csak elszórt záporok várhatók, így az eső esélye csekély marad, miközben a hőmérséklet tovább emelkedik, és a forróság mérséklődése csak a jövő hét második felében várható. Az elmúlt héten csak helyenként esett több mint 10 milliméter csapadék, az ország döntő része teljesen szárazon maradt, és a harmincnapos csapadékösszeg is egyre kisebb területen, inkább csak északkeleten mutat többletet az átlaghoz képest, míg a többi részen 20-60 milliméteres hiány figyelhető meg.

A talaj felső 50 centiméteres rétege országszerte egyre szárazabbá válik, különösen a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén és a Maros-Körös-közének nyugati felén, ahol már kritikus a helyzet. A legsúlyosabb aszályhelyzet a Duna-Tisza közén, valamint a Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében figyelhető meg.

Az idei harmadik hőhullám is megérkezett a hét végére, amely tartósnak ígérkezik, és a növények fejlődése két-három héttel előrébb jár a szokásosnál. Az őszi vetések aratása még folyamatban van, amit az időjárás kedvezően befolyásol. A napraforgó és a kukorica virágzása idején van, amikor a legtöbb nedvességre van szükségük, azonban a talaj egyre inkább kiszárad. A legnagyobb problémát a Duna-Tisza és a Maros-Körös közén tapasztalható aszály jelenti, de az ország mintegy harmadán még elegendő a nedvesség a talajban az optimális fejlődéshez.

A levélnedvesség időtartama csak kisebb területeken haladta meg az öt órát naponta, ami nem kedvez a gombás megbetegedések kialakulásának, így ezek a száraz, meleg időjárási körülmények nem támogatják a gombás fertőzések terjedését.