Liliana legyőzhetetlen nyara: Egy mexikói nőgyilkosság története

A Pulitzer-díjas mexikói író, Cristina Rivera Garza új könyvében, a "Liliana legyőzhetetlen nyara" című művében saját húga, Liliana tragikus halálát dolgozza fel. Mexikóban naponta átlagosan tíz nő esik gyilkosság áldozatául, és ezeknek az eseteknek csupán 24 százalékában indul eljárás. Rivera Garza könyve nem csupán egy személyes tragédia feldolgozása, hanem a nőgyilkosságok társadalmi jelenségének megvilágítása is.

Mexikóban a nőgyilkosságok számának magas volta és az elkövetők gyakori büntetlensége hosszú évek óta fennálló probléma. A "Liliana legyőzhetetlen nyara" könyv a nemzetközi piacon is sikert aratott, és 2024-ben magyar fordításban is hozzáférhetővé vált Eőry Zsófia fordításában, a Sonora Kiadó gondozásában.

A könyv középpontjában Liliana áll, aki építészhallgató volt, és exbarátja, Ángel González Rojas ölte meg 1990-ben. Rivera Garza a történetet részben a nővére által hátrahagyott dokumentumok, például naplóbejegyzések alapján állította össze.

Cristina Rivera Garza jelentős társadalomtudományos gondolkodó, a University of Houston professzora és több irodalmi díj nyertese. Műveiben gyakran ötvözi a történelmet, a fikciót, a költészetet, a prózát és az esszét.

A könyv írásakor Rivera Garza számára a legnagyobb kihívást saját fájdalma és a túlélők bűntudata jelentette, amelyekkel harminc évig kellett megküzdenie, mielőtt képes lett volna megírni a művet.

A "Liliana legyőzhetetlen nyara" váltakozik a személyes beszámolók és a szerző lelkiállapotának leírása között, így az olvasó is átérzi a tragédia súlyát. A könyvben Liliana életét is megismerhetjük: kiváló tanulóként, fegyelmezett sportolóként és megbízható barátként mutatkozik be, aki független és autonóm nőként élt, de érzelmi viszonyai gyakran következetlenek voltak.

Liliana és Ángel kapcsolata a középiskola után vált problémássá, amikor életük különböző irányokba kezdett el haladni. Ángel nem tudta elfogadni, hogy Liliana másokkal is kapcsolatot ápol, és végül tragikus következményekkel járó lépésekre szánta el magát.

A könyvben bemutatott események során Ángel egy drogos segítségével bemászott Liliana lakásába, és megfojtotta őt. A gyilkosság után a családnak meg kellett vesztegetnie a rendőrséget a nyomozás folytatásáért, és a pontos események máig tisztázatlanok maradtak.

Rivera Garza szerint a legnagyobb különbség közte és húga között az, hogy ő soha nem találkozott gyilkossal. A könyv üzenete rávilágít arra, hogy a társadalomnak is felelőssége van a nőket érő veszélyek felismerésében és kezelésében.

Cristina Rivera Garza: Liliana legyőzhetetlen nyara, Sonora Kiadó / 2024 / 304 oldal