Variációk egy pizzára: alternatív tészták diétázóknak és ételintoleránsoknak

A pizza minden évszakban kedvelt étel, de vannak, akik diétás korlátozásaik vagy ételintoleranciáik miatt nem fogyaszthatják a hagyományos változatot. Az alábbi alternatív pizzatészták segíthetnek azoknak, akik valamilyen okból kihagynák a glutént vagy más összetevőket, de nem szeretnének lemondani a pizza élvezetéről.

A quinoapizza egy remek választás lehet azok számára, akik mindenmentes változatot keresnek. Egy éjszakára beáztatott és másnap alaposan átmossuk a quinoát, majd sütőporral és vízzel pépesítjük. Ízesítjük sóval és borssal, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben elősütjük a tésztát. A feltétek között szerepel morzsolt kukorica, zöldborsó, piros kaliforniai paprika és laktózmentes mozzarella sajt, amelyeket paradicsomszósszal és oregánóval egészítünk ki. A pizzát további 15 percig sütjük, majd frissen tálaljuk.

A leveles minipizza egy másik egyszerű, de ízletes alternatíva. Teljes kiőrlésű leveles tésztát nyújtunk ki, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd paradicsomkarikákkal és mozzarella szeletekkel rétegezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és oregánóval szórjuk meg, végül forró sütőben sütjük meg. Ez a változat is lehetőséget ad arra, hogy kedvünk szerint variáljuk a feltéteket.

Végül a karfiolpizza egy népszerű választás azok körében, akik alacsony szénhidráttartalmú vagy gluténmentes pizzát szeretnének. A karfiolt apróra daráljuk, pároljuk, majd kinyomkodjuk a levét, hogy a tészta ropogósabb legyen. Tojással, fűszerekkel, reszelt sajttal és olívaolajjal keverjük össze, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tésztát elősütjük, majd ízlés szerint választott feltétekkel újra sütjük, amíg aranybarna nem lesz.