Szúnyogirtás és stégrendezés a Balatonnál

A Balaton környékén nem csak a szúnyogok okoznak problémát, hanem az illegális stégek és a közösségi értékek védelme is. A vérszívók elleni központi irtás mellett a vízügy is fellépett az illegális építmények ellen, és a helyi közösség is összefogott egy népszerű panorámahinta megmentéséért.

A tó környékét ellepték a vérszívók, de a katasztrófavédelem által szervezett földi kémiai szúnyogirtásnak köszönhetően remény van arra, hogy a lakosságnak hamarosan nem kell véresre vakarnia magát a szúnyogok támadásai után. A gyérítést több helyen is elvégzik, és ha az időjárás nem teszi lehetővé, akkor a kezelést július 14-15-én pótolják.

A használt Deltasect Plus szúnyogirtó szer kis mennyiségben (0,6 liter/hektár) kerül kijuttatásra, és csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra és emberre nem jelent veszélyt, hatóanyaga pedig néhány óra alatt lebomlik.

Fontos, hogy a kezelés idején a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, valamint a szabadban szárított ruhákat összegyűjtsük vagy letakarjuk. Az ablakokat és ajtókat a kezelés idejére és az azt követő egy órára zárva kell tartani, továbbá a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket is kikapcsolni javasolt.

A kezelés során a környéken termő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt alaposan meg kell mosni. Emellett kerülni kell a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelét, és nem szabad ott tartózkodni.

A Balaton déli partján a vízügy határozott fellépése nyomán több tucat illegális stégbejárót szabadítottak meg lezárt kapuiktól az elmúlt két hétben. A legtöbben maguk szerelték le a stégkapuikat, miután megkapták a hatóság felszólító levelét. A vízügy a nyár elején kezdett az illegális építmények eltávolításába a Balaton keleti partjain, és június végén a dél-balatoni stégekre is kiterjesztették a figyelmeztetéseket.

A tulajdonosoknak öt nap áll rendelkezésükre az elbontásra, különben a vízügy végzi el a munkát, a tulajdonos költségén. Ahol a bejáróstégnek nincs engedélye, ott azt is elbontják, ahol az rendben van, onnan csak a kaput kell eltávolítani. A vízügy adott türelmi időt azoknak, akik kérték, de továbbra is akadnak ellenállók, akiknél a hatóság teszi meg a szükséges lépéseket. Várhatóan a nyugati partok illegális építményeit is sorra veszi majd a vízügy.

A Balaton-átúszásra már több mint 10 ezren neveztek be, és a résztvevők biztonsága érdekében létszámlimitet húztak a szervezők. A SUP-os induló helyek már mind elkeltek, és aki úszóként szeretne részt venni, annak sietnie kell a jelentkezéssel. A 42. Lidl Balaton-átúszás tervek szerint július 20-án kerül megrendezésre, de az időjárás befolyásolhatja a végső dátumot. A sportolás után a résztvevőket és kísérőiket a Várakozónában, árnyékos helyszínen DJ-vel, puffokkal, páraventillátorral és kivetítőkkel várják, ahol kipihenhetik fáradalmaikat.

Egy másik közösségi kezdeményezés is figyelmet kapott a Balatonnál. A Fonyód-Bélatelepi parton állították fel a panorámás Balaton-hintát, amely hamar népszerű szelfi-ponttá vált. Azonban a szerkezet hirtelen eltűnt, ami aggodalmat váltott ki a helyiekben. Kiderült, hogy a hintát a polgármester utasítására a városüzemeltetés munkatársai szerelték le biztonsági okokból, mivel balesetveszélyes volt és engedéllyel sem rendelkezett. A polgármester egyeztetésre hívta az ötletgazdát, hogy együtt találjanak megfelelő helyet az új panorámahintának.