Elektromos rollerek biztosítása: változások a láthatáron

Magyarországon kötelező lesz a biztosítás kötése több tízezer elektromos rollerre és mikromobilitási eszközre július 16-tól, amely évente akár 10 ezer forintba is kerülhet. A kötelezettség azokra a modellekre vonatkozik, amelyek több mint 25 kilogrammot nyomnak és 14 km/óránál gyorsabbak, illetve azokra is, amelyek 25 kilogrammnál könnyebbek és legfeljebb 25 km/órás végsebességgel rendelkeznek.

A Netrisk és az Insura közleménye szerint a biztosítási piac különbözőképpen reagált a változásra. Néhány társaság évi több százezer forintos díjat szabna meg, míg mások 10 ezer forint körüli összeget ajánlanak. Azok a cégek, amelyek alacsonyabb díjakat kínálnak, valószínűleg dominálni fogják az új piaci szegmenst, míg a magas díjakat meghatározó társaságok valószínűleg csak formális kötelezettségüknek tesznek eleget.

A biztosítási díjak mértékét a roller tulajdonosának lakóhelye is befolyásolhatja. Budapesten, ahol az elektromos rollerek és mikromobilitási eszközök közel 39 százaléka található, magasabb díjakra lehet számítani, míg vidéken alacsonyabbak lehetnek a költségek. Érdekes megjegyzés, hogy az elektromos rollerek nem csak a fiatalok körében népszerűek, a szerződők majdnem 80 százaléka 35 évnél idősebb.

A közvetítők úgy vélik, hogy a piacot néhány társaság uralhatja, és a Netrisk azzal számol, hogy 3-4 társaság fedheti le a belföldi piacot. Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség, és az Insura.hu adatai szerint mindössze 39 százalékuk fut a fővárosban vagy valamelyik megyeszékhelyen. Az elektromos rollerekkel akár több millió forintos kárt is lehet okozni, ami tovább növeli a biztosítási kötelezettség fontosságát.