Kevin Costner filmje bukása miatt veszélyben

Kevin Costner szinte mindenét feláldozva dolgozott a Horizont című vadnyugati sagáján, azonban az első rész kudarca miatt a folytatás bemutatóját törölték. A New Line Cinema és Costner cége, a Territory Pictures döntése értelmében a Horizont 2. részét nem mutatják be a tervezett 2024. augusztus 16-i időpontban.

Az első rész 100 millió dolláros költségvetésével szemben csupán 24,7 millió dolláros bevételt hozott, ami jelentős bukást jelent a produkció számára. A bukás nem csak a tervezett folytatásokat veszélyezteti, hanem Costner karrierjének is beteheti a kaput. Emiatt a film hamarosan, július 16-án megjelenik VOD-on, miközben a mozikban is folytatódik a vetítése.

A hivatalos indoklás szerint a bemutató elhalasztásának oka az, hogy több időt szeretnének hagyni a nézőknek a franchise világának megismerésére. A Territory Pictures és a New Line Cinema szerint ez lehetőséget ad a nézőknek, hogy felfedezzék az első részt a következő hetekben, beleértve a prémium VOD-ot és a streamingpremiert is a Maxon.

A második rész sorsa egyelőre bizonytalan, és nincs információ arról sem, hogy mikor kerül a streaming szolgáltatók kínálatába a Horizont első része. Magyarországon is lekerült a második epizód a bemutatásra kerülő filmek listájáról, és a saga további sorsáról sem tudni semmit biztosat.

Kevin Costner a film leforgatása érdekében jelentős anyagi kockázatot vállalt. Saját otthonát 100 millió dolláros jelzáloggal terhelte meg, és további 38 millió dollárt fektetett bele a projektbe saját zsebből. Cannes-ban tett nyilatkozata szerint minden döntésért ő maga vállalja a felelősséget, és kritikával is hozzá fordulhatnak az emberek. A Horizont bukása miatt Costner nemcsak a házát, hanem karrierjének alkonyi éveit is veszélybe sodorta. A mai Hollywoodban példátlan módon saját pénzét is beletette a filmbe, ami miatt soha többé nem készíthet saját, szerzői filmet, olyat, amilyet ő szeretne.

Costnernek nem ismeretlen a bukás íze. A kilencvenes évek elején a Farkasokkal táncolóval mindent elért, de az évtized közepén ocsúdnia kellett a sikerszériából. Az 1995-ben bemutatott Waterworld – Vízivilág fogadtatása kijózanító pofonnal ért fel „Hollywood hercege” számára. A sztártól innentől fogva mintha elpártolt volna a szerencse, és színészként sem hozott már be annyi nézőt a moziba, mint a kilencvenes évek elején.

Costner kedvenc műfaja a western, és a Horizont bukása megerősíti azt a közvélekedést, hogy a western ma nem tartozik a legnagyobb közönséget vonzó műfajok közé a moziban. Costner ezt az érdeklődést próbálta felkelteni a moziban is, és nem könnyítette meg a saját dolgát: eleve négy részt tervezett a Horizontból, az első kettőt már le is forgatta és egyszerre tűzte ki a premierjüket, sőt már a harmadikat is elkezdte forgatni, mire az elsőt bemutatták.