Banki kamatemelések és a külföldi kártyás fizetés buktatói

A magyar lakosság számára nem hoz kedvező híreket a közeljövő, ugyanis a lakáshitel THM-plafonjának eltörlése és a banki különadók emelése miatt a bankok kamatemelésekre készülhetnek. Egyes ügyfélszegmensek esetében továbbra is lehet kamatcsökkentés, azonban a többségnek magasabb kamatokkal kell számolnia. A kormány új döntése, amely az extra tranzakciós illeték kivetését és annak áthárításának tilalmát foglalja magában, jelentős hatással lehet a bankok hitelárazási gyakorlatára. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a pénzintézetek a megnövekedett költségeket más területeken, például a hiteltermékeknél próbálhatják meg behozni. Az Index is megjegyezte, hogy a bankok emelhetik a kamataikat a hitelből történő ingatlanvásárlás kapcsán.

A lakáshitel THM-plafon eltörlése, amely július 1-től lép érvénybe, lehetővé teszi a pénzintézetek számára, hogy a teljes hiteldíj-mutatójuk (THM) meghaladja a korábbi 7,3 százalékot. Az OTP Bank már reagált is erre az intézkedésre, és emelte a lakáshitelek kamatait, az emelés mértéke 0,87 és 1,02 százalékpont között volt. A K&H Bank is jelezte, hogy változtatásokat hajt végre a lakáshitel kamataiban, ahol az öt évig fix törlesztőrészlettel rendelkező, legalább 20 millió forintos jelzáloghitelt igénylő és minimum 500 ezer forintos havi jóváírást teljesítő ügyfelek számára a kamatok még csökkenhetnek is, de más jövedelemsávokban és más időtávra fixált kölcsönöknél a kamatok változatlanok maradnak vagy emelkednek.

A személyi hitelek terén is hasonló a helyzet: a bankok a legértékesebb ügyfélszegmensek számára továbbra is kedvező kamatokat kínálhatnak, míg a kevésbé vonzó jellemzőkkel rendelkező hiteligénylők magasabb kamatokkal találkozhatnak. Az Erste Bank például a személyi kölcsönök esetében a kedvezményes kamatok elérését magasabb jövedelemhez kötötte, és az akciós kamatok eléréséhez szükséges jövedelemhatárt 200 ezer forintról 300 ezer forintra emelte. A Most Extra Kölcsön igényléséhez pedig immár 400 ezer forintos minimális jövedelem kell az eddigi 300 ezer forint helyett, kedvezményes kamatszintjéhez pedig már 500 ezer forint.

A következő hetekben több bank is differenciált kamatváltoztatásokat hajthat végre, hogy megőrizzék versenyképességüket a legjobb ügyfelekért folytatott harcban. Ez azt jelenti, hogy egyes szegmensekben kedvezőbb ajánlatokkal, míg más területeken kamatemelésekkel találkozhatunk.

A külföldi kártyás fizetések terén is érdemes figyelni: a dinamikus devizaváltás (DCC) szolgáltatás használatakor, amikor a POS-terminál lehetőséget ad arra, hogy a saját devizanemünkben, forintban fizessünk, gyakran magasabb költségekkel jár. A turistáknak kitalált kényelmi szolgáltatás megtévesztő árfolyamot kínál, és a bankok valamint a kereskedők osztoznak a többlet nyereségen. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapító pénzügyi szakértője szerint mindig érdemes az adott ország fizetőeszközét választani, így a saját bankunk fogja átváltani a pénzt, ami általában kedvezőbb árfolyamot jelent.

Egyre több magyar választja a külföldi utazások során a kártyás fizetést a készpénz helyett, ami az első negyedévben közel 9,5 millió tranzakciót eredményezett külföldi üzletekben, 20 százalékos növekedést mutatva az előző évhez képest. Tudatosan válasszunk devizát vagy forintot az éppen érvényes preferenciáink szerint, különösen turbulens időszakban, amikor erős árfolyam-emelési várakozások vannak, vagy ha kevés a felhasználó pénze a bankszámlán, és emiatt biztos összeggel szeretne számolni.