Nyári kikapcsolódás egy pohár rozé kisfröccsel

Lipócia rejtett kis kerthelyiségében, ahol öreg fák és egy aranyhalakkal teli tavacska található, a nyári kánikulában a rozé kisfröccs nyújt kellemes hűsítést.

Betévedtem Lipócia egyik utcasarkán megbújó kis kerthelyiségébe, ahol az öreg fák és a kis tavacska mellett élő aranyhalak nyújtanak hűsítő környezetet a negyven fokos hőségben. Itt fedeztem fel, hogy a jéghideg rozé kisfröccs milyen kiválóan hűti le a kedélyeket. A kisfröccs, amely egy deci bor és egy deci szódából áll, nemcsak frissít, de a bor vidámító hatása is átlibben az agyunkon, anélkül hogy a nagy melegben megkukulnánk tőle.

Magyarország talajadottságai és savtérképe rendkívül alkalmasak a jó rozé előállítására. A globális felmelegedés előtti időkben az északi borhatár közelében, ahol Magyarország is helyezkedik, élénkebbek voltak a savak, ami a gyümölcsös fehér boroknak kedvezett. Egyes vélemények szerint a rozé akár Magyarország első számú borának is tekinthető lenne, bár végül a furmint kapta meg ezt a címet.

A Gál pincészet rozé cuvée-ja, amelyet cabernet franc-ból, kékfrankosból és pinot noir-ból kevertek, kiválóan illik a nyári beszélgetésekhez. Fontos megjegyezni, hogy három különböző Gál pincészet létezik, ez a bor a szigetcsépi műhelyből származik. A bor piros gyümölcsös jegyeit (málna, szamóca) a jó kis savak emelik ki. Egy igazi szódával kevert kisfröccs ebből a borból tökéletes társ egy végtelen beszélgetéshez, hiszen a borban a legjobb maga a beszélgetés. Két-három pohár kisfröccs a kis tavacska partján, az ősöreg fák alatt tökéletes nyári élvezetet nyújthat.

Gál Rosé cuvée 2023, 1990 Ft, 92 pont