Hat kihalt, de mesés hely Európában, ahol pénzzel támogatják a letelepedést

Néhány elnéptelenedő, de elbűvölő európai kistelepülésen lelkesen várják az új lakókat. Annyira lelkesen, hogy még fizetni is hajlandók azoknak, akik odaköltöznek.

Toszkána 2,8 millió eurót különített el idei programjára, amelyben tíz- és harmincezer euró közötti összeget ajánlanak felújításra azoknak, akik a kihaló hegyvidéki falvak bármelyikében keresnek új otthont maguknak. A Residenzialità in montagna 2024 (Élet a hegyekben 2024-ben) program célja a hegyvidéki területek benépesítésének és társadalmi-gazdasági revitalizációjának elősegítése és ösztönzése. Stefania Saccardi, Toszkána regionális alelnöke szerint a toszkán hegyek „páratlan szépségű területek, ahol újra felfedezendő elnéptelenedett falvak vannak”.

A svájci Albinen letelepedési programját 2017 után indították el, amikor a helyiek tömegesen kezdtek elköltözni a településről, és a lakosok száma háromszáz alá csökkent. A Wallis kantonban található falu csendes, nincs iskola, bank, posta, csak egy fogadó. Ha 45 évnél fiatalabbak, legalább 200 ezer frank, vagyis 80 millió forint értékben ingatlan vásárolnak Albinenben, és legalább 10 évet töltenek ott a svájci állampolgárság megszerzéséig, akkor a felnőttek fejenként 25, a kiskorúak fejenként 10 ezer frankos támogatást kapnak. A pályázat naponta több mint száz jelentkezőt vonzott – nyilatkozta a polgármester.

A görögországi Antiküthéra szigetén 2019-ben mindössze 24-en éltek. A helyi hatóságok havi 500 eurós támogatást, ingyenes szállást és étkezést ajánlottak fel azoknak a három vagy több gyermeket nevelő családoknak, akik a szigetre költöztek. Öt görög család átköltözése után a programot felfüggesztették, majd a görög ortodox egyház anyagi áldásával újraindították, és már nem csak görögök jelentkezhetnek. Az 500 eurós családtámogatást három évig folyósítják.

Horvátországban, a magyar határ melletti Légrádban, az ingatlanokat egy kunáért, akkori árfolyamon 50 forintért kínálták. A 45 évnél fiatalabb pályázóknak élet- vagy házastársi kapcsolatban kellett élniük, és nem birtokolhattak ingatlant. Oroszországból, Ukrajnából, Törökországból, Argentínából és Kolumbiából is jelentkeztek érdeklődők. A városka a felújításra további összeget ítélt meg a nyertes pályázóknak, és a program sikerét mutatja, hogy új napközit kellett építeni.

Az észak-spanyolországi Ponga ideális letelepedési helyszín azok számára, akiknek nincs három gyermeke vagy több tízezer eurós megtakarítása. Kétezer eurót kap minden odaköltöző, ha vállalja, hogy megveti lábát Pongában. A cél a 600 fős lakosságot kiszolgáló gazdaság fellendítése. A faluban születő kisbabáért a szülőket 3500 euróval jutalmazzák, az egyetlen kikötés, hogy az odaköltözőknek legalább öt évig Pongában kell maradniuk.

Szardínia kormánya egy 45 millió eurós alapot különített el azoknak, akik vállalják a vidéki életmódot. A pályázóknak egy háromezernél kisebb lélekszámú települést kell választaniuk, és vállalniuk kell, hogy legalább másfél évre oda költöznek. A helyi kereskedelmi kamara akár 15 ezer euróval is segítheti az új otthon felújítását.

A napsütötte Toszkánában a jelentkezőknek az ötezernél kevesebb lakosú településeken kell új életet kezdeniük. A pályázati feltételek szigorúak, de gyakorlatilag bárki jelentkezhet, aki olasz állampolgár, bármely más uniós tagország állampolgára, vagy nem uniós állampolgár, ha legalább 10 éves uniós tartózkodási engedéllyel rendelkezik. A jelentkezőnek olasz lakhellyel kell rendelkeznie, de nem élhet úgynevezett hegyi közösségben. A pályázati űrlap a program honlapjáról tölthető le, a jelentkezési határidő pedig július 27., közép-európai idő szerint 13 óra.