Tisztítószereket és testápoló cikkeket is gyárthatnak a fogvatartottak

A Belügyminisztérium rendelettervezete alapján bővülhet a fogvatartottak által előállított termékek köre. A börtönökben már jelenleg is folyik munkavégzés, például épület karbantartás és mezőgazdasági tevékenység formájában.

A Belügyminisztérium tervei szerint hamarosan új termékekkel bővülhet a börtönökben előállított áruk sora. A fogvatartottak által gyártott termékek között megjelenhetnek a folyékony szappanok, hintőporok, kézápoló balzsamok és tusfürdők is, amint azt a kormány honlapján közzétett rendelettervezet tartalmazza.

A magyar büntetés-végrehajtási intézményekben a rabok már hosszú ideje kötelesek munkát végezni, amit törvény is rögzít. A börtönök fenntartásától kezdve a mosodai és konyhai munkákon át a mezőgazdasági tevékenységekig számos feladatot látnak el. Emellett állattenyésztéssel, pékséggel és vágóhíddal is foglalkoznak.

A munkavégzésért járó fizetésük a minimálbér legalább egyharmadát teszi ki, amelyet a fogvatartottak családjuknak küldhetnek, vagy szabadulásuk utánra félretehetnek.

A Belügyminisztérium által szabályozott rendelet határozza meg, hogy milyen termékeket és szolgáltatásokat állíthatnak elő a rabok. Jelenlegi kínálatuk az élelmiszergyártástól kezdve a textiláruk, munkaruhák, táskák, fém épületelemek, evőeszközök, bútorok és orvosi eszközök gyártásáig terjed.

A rendelettervezet most további termékeket is bevonhat a gyártási palettára, mint például a mosogatószerek, ablaktisztítók, kéz- és bőrfertőtlenítő gélek.