Az év legsokkolóbb horrorfilmje: Amikor a gonosz leselkedik

Az argentin vidéken játszódó Amikor a gonosz leselkedik című horrorfilm a gonosz ragályos terjedését mutatja be, ahol a főhősök tehetetlenül küzdenek a kór ellen. A film, amely az elmúlt évek egyik legfelkavaróbb horrorjának ígérkezik, 2023. október 6-án debütált az amerikai mozikban.

Az Amikor a gonosz leselkedik egy olyan horrorfilm, amely a démoni megszállások témáját egy új szintre emeli, ahol az ördögűző halála még a cselekmény kezdete előtt történik meg. A film egy argentin-amerikai koprodukció, amely már több fesztiválon is sikereket ért el, és 2023 júliusában érkezett a magyar mozikba.

A rendező, Demián Rugna, aki korábban a Terrified (Atterados) című filmmel hívta fel magára a figyelmet, egy vírus által ihletett járványt képzelt el démoni erőkkel, amely gyorsan tizedeli az embereket. A film középpontjában két testvér áll, akik egy elhagyatott argentin területen találkoznak a gonosz entitással, amely embert és állatot egyaránt megtámad.

Az Amikor a gonosz leselkedik erénye, hogy a már ismert történetet egy szikár és kíméletlen tálalásban meséli el, brutális és gusztustalan jelenetekkel, amelyek még a tapasztalt horrornézők gyomrát is összeszorítják. A film nem finomkodik, és nem csúszik bele az öncélú erőszakba, hanem a nyomasztásra helyezi a hangsúlyt.

A főhős, Pedro, egy komplex karakter, aki nemcsak a démonnal, hanem saját belső démonaival is küzd. A film akkor a legerősebb, amikán nem próbálják túlmagyarázni a történetet, és a csendesebb jelenetei sokkolóbbak, mint a nagyobb, látványosabb jelenetek.

Rugna rendező egy interjúban elmondta, hogy célja egy sokkoló film készítése volt, ahol teljes szabadságot kapott, és nem kellett aggódnia a tartalom forgalmazásra gyakorolt hatása miatt. A film minden képkockájából árad a rendező megalkuvásmentes és átütő képessége, hogy a klisék nélkül nyomassza és sokkolja a nézőt.

Amikor a gonosz leselkedik (When Evil Lurks), 99 perc, 2023. 24.hu: 8/10**