A munkáltatók új stratégiája: észrevétlenül csökkentik a fizetéseket

Az amerikai vállalatok egy új stratégiát alkalmaznak a munkaerő költségeinek csökkentésére: kevesebb előképzettséget és tapasztalatot követelnek meg az álláshirdetéseikben, ami rövid távon több munkalehetőséget teremthet, de hosszú távon a bérek stagnálásához vezethet. Az Indeed adatai szerint 2022 óta az álláshirdetésekben szereplő munkatapasztalatra vonatkozó kikötések aránya 40%-ról 30%-ra, az oktatásbeli követelményeké pedig 2019 óta 52%-ról 48%-ra csökkent.

A munkaerő-felvétel lassulásával a cégek olcsóbban találhatnak munkavállalókat, ami a meglévő dolgozói állomány fizetéseit is leszoríthatja. Az utóbbi években a munkaerőhiány miatt a munkáltatók szélesebb bázist kezdtek megcélozni, és a képesség alapú felvételt részesítették előnyben a hagyományos követelmények helyett, ami a diplomás jelöltek előnyeinek csökkenéséhez vezethet.

Az Insider szerint nem minden vállalat pusztán jó szándékból csökkenti a követelményeket; egyesek a gazdasági bizonytalanság közepette így próbálják meg csökkenteni munkaerőköltségeiket. Cory Stahle, az Indeed közgazdásza szerint a munkáltatók egy része azért hagyja el a követelményeket, hogy olcsóbban találjanak munkavállalókat, ami különösen fontos lehet a munkakeresés nehezebbé válása és a munkaerő-felvétel lassulása esetén.

Az iparágak közötti különbségeket vizsgálva Stahle azt találta, hogy azokban a szektorokban, ahol a legnagyobb mértékben csökkentek a követelmények, a munkaerő iránti kereslet is jelentősen visszaesett, mint például a banki és pénzügyi, valamint a marketing és az informatikai ágazatban. A követelmények csökkentése vonzóbbá teheti az állásokat a kevesebb tapasztalattal vagy alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező jelöltek számára is.

A munkaerőpiaci erőviszonyok változása hatással lehet a munkavállalók bérére, sokan kevesebb lehetőséget látnak a munkahelyváltásra és a béremelésre, mint két évvel ezelőtt, ami a bérnövekedés lassulásához vezetett. A cégek valószínűleg továbbra is keresik majd azokat a módokat, amelyekkel optimalizálhatják munkaerőköltségeiket.