Alice Munro és a családi titkok árnyékában

Alice Munro, a Nobel-díjas kanadai írónő májusban elhunyt, de nemrégiben lánya, Andrea Skinner egy sötét családi titkot tárt a nyilvánosság elé, amely új megvilágításba helyezi Munro műveit. Skinner szerint gyermekkorában a mostohaapja, Gerald Fremlin szexuálisan zaklatta, és bár évekkel később Munro tudomást szerzett az esetről, mégis a férfi mellett maradt.

Alice Munro, aki elsősorban nők életéről írt novellákat, 1931-ben született Kanadában, és élete végéig aktívan publikált. 1974-ben vált el első férjétől, Jim Munrotól, majd 1976-ban feleségül ment Gerald Fremlinhez, akitől korábban, a főiskolán ismerkedett meg.

Andrea Skinner gyermekkorában az apjával és annak új feleségével élt, de a nyarakat anyjával és Fremlinnel töltötte. Egy 1976-os nyári látogatás során történt meg a szexuális bántalmazás, amelyről Skinner egy esszében írt, amit a Toronto Starban publikáltak.

Az eset után Andrea visszatért az apjához, aki nem szólt Munrónak a történtekről. Andrea későbbi éveiben bulimiával, álmatlansággal és migrénes rohamokkal küzdött, és feladta álmát, hogy külföldön dolgozzon.

Amikor Andrea 25 éves volt, egy levélben végül elmondta anyjának, mi történt vele. Munro reakciója azonban nem volt támogató, és úgy döntött, hogy a férje mellett marad, mondván, hogy túl későn értesült a történtekről, és nem akarta feláldozni a saját szükségleteit.

Fremlin fenyegetőzött Andreával, hogy ha a rendőrségre megy, akkor megöli, és levelet írt a család többi tagjának, amiben Andreát hibáztatja az abúzusért. A férfi végül bűnösnek vallotta magát, és két év próbaidőre bocsátották.

Andrea Skinner esszéjének megjelenése után több cikk született arról, hogy Munro műveiben gyakran szerepelnek elnyomott, bántalmazott nők. Egyes novellái, mint a Vadhattyúk és a Vandálok, a szexuális bántalmazás témáját dolgozzák fel.

Robert Thacker akadémikus a Washington Postnak elmondta, hogy Munro egy interjún kívüli beszélgetés során elárulta neki, hogy tudott a lánya elleni bántalmazásról. Thacker szerint Munro a Vandálok című novelláját a saját életéből merítette.

Andrea Skinner végül nem békült ki édesanyjával, és esszéjét azért publikálta, mert úgy érezte, a gyerekek túl gyakran maradnak hallgatásra kényszerítve, különösen ha híres szülőkről van szó.