A vállalkozások többsége átterheli az inflációt az áraikba

A hazai vállalkozások közel 60%-a beépíti az inflációt az áraiba, ami a VOSZ Barométer legfrissebb adataiból derül ki. Az Egyensúly Intézet által készített negyedéves felmérés szerint az infláció továbbra is a legfontosabb gazdasági probléma a vállalkozások számára.

A VOSZ Barométer a kkv-k üzleti hangulatát, beruházási hajlandóságát és pénzügyi helyzetét vizsgálja. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója szerint az inflációs érzékelés még mindig erős a vállalkozások körében, annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban csökkent az infláció mértéke. A vállalkozások majdnem kétharmada beépíti az inflációt az áraikba, ami érdekes kutatási kérdést vet fel a csökkenő infláció fényében.

A gazdasági helyzet kapcsán az infláció mellett a gazdaságpolitika és a magas adóterhek jelentik a legnagyobb problémákat. A mindennapi üzletmenet során a csökkenő vásárlóerő, a költségek növekedése és a megrendelések elmaradása okozza a legtöbb gondot a vállalkozásoknak.

A munkaerőpiaci helyzetet illetően Kozák Ákos kiemelte, hogy a cégvezetőknek csak kis része, 10% alatt tervezi a következő egy évben munkavállalói elbocsátását. A bérekkel kapcsolatban pedig a vállalkozások kétharmada nem tervez béremelést, és az emelést tervezők is csak legfeljebb 10%-os mértékben növelnék a béreket.

A VOSZ Barométer értéke emelkedett a második negyedévben, a pénzügyi helyzetet mutató indikátor stabil maradt, míg az üzleti hangulat és a beruházási hajlandóság javult. A megkérdezett cégek többsége adótartozás nélküli és fizetési problémáktól mentes, ami a VOSZ-tag vállalkozások pénzügyi stabilitását tükrözi.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára szerint a költségek növekedése jelentős probléma, például a kisbenzinkutak esetében nőtt a kiskereskedelmi adó, és emelkedtek az áramdíjak, víziközmű díjak is. A vállalkozások már érzékelik a kiberbiztonsági díj közelgő bevezetését és az ESG-előírásokból adódó plusz adminisztrációs költségeket is.