Tudta? A babérlevél füstje igazi csodafegyver

A babérlevél nem csak a konyhában használható fűszernövény, hanem mentális és egészségi állapotunkra is jótékony hatással bír.

A babérlevél gyakori alapanyaga a leveseknek és főzelékeknek, de a házilag termeszthető ételízesítő a parfümök receptjében is előfordul. Az ókori rómaiak és görögök is ismerték gyógyító erejét, melyet különféle betegségek kezelésére használtak fel. A babérfa története mitológiába nyúlik vissza, Apollón és Daphné legendájához köthető.

A babérlevél A- és C-vitaminban, valamint ásványi anyagokban gazdag, és gomba- valamint baktériumölő hatású, ezáltal az emésztésre is pozitívan hat. Nemcsak elfogyasztva, hanem külsőleg alkalmazva is hasznos, például zúzódások és rovarcsípések kezelésére.

A babérlevélből készült tea is népszerű, de a növény illata égetve is kifejti jótékony hatását. Ha feszültség, stressz gyötör vagy fejfájással küzdünk, a babérlevél füstje segíthet ellazulni, megnyugodni és könnyebbé teheti az elalvást. A linalol nevű vegyület, mely a babérlevélben és a levendulában is megtalálható, szorongásoldó hatású és ösztönzi a kommunikációt. Az Aneszteziológusok Amerikai Szövetsége által végzett tanulmány szerint már tíz percnyi illatosítás is javíthatja közérzetünket.