Távközlési és gyógyszergyártói extraprofitadók eltörlése

A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton bejelentette, hogy 2025 januárjától megszűnik a távközlési és gyógyszergyártói extraprofitadó. A döntés nem újdonság, hiszen már korábban ismert volt, hogy az extraprofitadók csak 2025 januárjáig maradnak érvényben.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a 2022-ben bevezetett extraprofitadók egy részét eltörlik, köztük a távközlési és a gyógyszergyártó cégeket terhelő adókat is. Ez a lépés a légiforgalmi extraprofitadó megszüntetését követi. Az ATV-nek adott korábbi nyilatkozatában a miniszter már jelezte, hogy az extraprofitadókat csak akkor szüntetik meg, ha nincs extraprofit, amit a gyógyszergyártói szektorban nem tapasztaltak.

A miniszter szerint vannak azonban olyan iparágak, ahol még mindig látható az extraprofit, ezeket tovább kell vizsgálni. Ezzel ellentétben kijelentette, hogy a bankok esetében az extraprofitadó indokolt. A pénzintézetekkel kötött megállapodás értelmében, amennyiben a gazdaság támogatása érdekében nem emelnek adót, a bankok 270 milliárd forintos bankadójuk felét, azaz 140 milliárd forintot levonhatnak.

A bankok állampapír-állományának növelése nem valósult meg, ezért a szabályok módosítására volt szükség. Nagy Márton szerint a bankok jó évet zártak, így képesek viselni az extraprofitadó terheit. A Bankszövetség azonban tiltakozik, mivel állításuk szerint nem volt extra profitjuk 2023-ban.

A biztosítók számára is lehetőség nyílik az extraprofitadó felezésére, bizonyos feltételek mellett. Az adó mértékének meghatározása az állampapírvásárlás és a növekmény figyelembevételével, egyedi elbírálás alapján történik. A miniszter hangsúlyozta, hogy a bankok nem háríthatják tovább az ügyfeleikre a megemelt tranzakciós illeték terheit, és nem vonhatják vissza a már meglévő kedvezményeket sem.