Aktiválódó dohánytermék életkor ellenőrzéssel

Egy amerikai gyártó új generációs e-cigarettát tervez piacra dobni, amely egy mobilapplikáción keresztül ellenőrzi a felhasználó életkorát, célja pedig a fiatalok védelme és a hagyományos dohánytermékek visszaszorítása.

A Reynolds Vapor Company, mely a British American Tobacco leányvállalata, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához (FDA) nyújtotta be a Vuse Pro nevű füstmentes termék forgalomba hozatali kérelmét. Ez az első elektromos cigaretta, amely korhatár betartása mellett működik, és az Egyesült Államokban 21 éves kor betöltése után válik használhatóvá.

Az eszköz egy mobilalkalmazáshoz kapcsolódik, amely harmadik félen keresztül ellenőrzi a felhasználó életkorát, és csak kompatibilis Vuse Pro podokkal működik. Az alkalmazás funkciói között szerepel az automatikus zárolás és a távolságérzékelés is.

Tim Nestor, a Reynolds tudományos kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke hangsúlyozta, hogy céljuk a felnőtt dohányosok számára alternatívát kínálni, miközben megakadályozzák a kiskorúak hozzáférését a termékekhez. A vállalat 80 ezer oldalnyi dokumentumot és 97 tanulmányt nyújtott be az FDA-nak.

A BAT és az egész dohányipar célja a füstmentes termékek felé való elmozdulás, és a Vuse Pro ebben fontos szerepet játszik.

Az új típusú dohánytermékek egészségügyi kockázatai

Bár az új típusú, füstmentes dohánytermékek kevésbé károsak, mint a hagyományos cigaretták, mégsem tekinthetők ártalmatlannak. Az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ szerint ezek a termékek gyorsan terjednek, és hosszú távon növelhetik a dohányzók számát, valamint függőséget okozhatnak.

Fényes Márta, tüdőgyógyász szakorvos és leszokástámogató szakember, kiemelte, hogy az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek káros hatással vannak az érrendszerre, a légutakra és az immunrendszerre. Az e-cigaretták használata növelheti a nikotinmérgezés, az aeroszol belélegzéséből származó toxicitás, az égési sérülések és a tüdőszövet-károsodás veszélyét.

A "Egészségügyi szakmai irányelv – a dohányzásról való leszokás támogatásáról" című dokumentum részletesen foglalkozik a dohányzás hazai helyzetével, beleértve az alternatív dohánytermékek gyors terjedését és az ezzel járó veszélyeket.

Tévhitek és téves intézkedések

Az Index korábbi cikkeiben is szó esett az ártalomcsökkentett dohánytermékek egyre növekvő szerepéről, például arról, hogy Svédország hogyan vált füstmentes országgá. Emellett felhívták a figyelmet a nikotinnal kapcsolatos tévhitekre és arra, hogy Franciaországban a cigaretta jövedékiadójának emelése a feketepiacot erősítette, ami Magyarországon is problémát jelent.