Orbán Viktor új frakciója és az illegális bevándorlás megállítása

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció létrejöttével egy olyan politikai erő jött létre, amely képes lehet megakadályozni az illegális migrációt érintő negatív intézkedések megszületését.

Az M1 aktuális csatornának adott szerda reggeli interjúban Bakondi György kifejtette, hogy az új frakció nem csak az illegális migráció ellen lép fel, hanem a mezőgazdasági termelőket sújtó és a versenyképességet negatívan befolyásoló európai intézkedések ellen is. Emlékeztetett arra, hogy a júniusi EP-választásokon a nemzeti konzervatív, patrióta erők előretörése azt jelzi, hogy megváltozott az illegális migráció megítélése az európai országokban, ami részben a migrációhoz köthető köztörvényes bűncselekmények, terrorcselekmények, valamint a rendőrök és nők elleni erőszak növekedésének tudható be.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint egyre nyilvánvalóbbá válik az illegális migráció mögött meghúzódó terv, valamint a politikai és ideológiai célok. Példaként említette, hogy Németországban az illegálisan érkezett migránsok három év alatt megszerezhetik a német állampolgárságot, ami szavazati jogot is jelent számukra. Bakondi György megjegyezte, hogy nehezen képzelhető el, hogy egy muszlim többség a nemzeti, keresztény, konzervatív pártokat támogatná.

A főtanácsadó szerint jelenleg nem állnak rendelkezésre azok a feltételek, amelyek elősegítenék a nemzetközileg szervezett embercsempész hálózatok felszámolását, mivel sem az EU tagállamai, sem a Frontex vagy más rendőri szervek nem rendelkeznek megfelelő információs bázissal és politikai akarattal a bűnbandák elleni hatékony fellépéshez.

A magyar határvédelemről szólva Bakondi elmondta, hogy a magyar határon csökkent a határsértő mozgás intenzitása a tavalyi évhez képest, ami a szerb és a magyar rendőrség együttműködésének, valamint a műszaki akadályrendszernek és a jogi határzárnak köszönhető. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet gyorsan változhat külső tényezők hatására.

Végül Bakondi György a Kossuth rádióban hangsúlyozta, hogy Magyarország az uniós elnökség ideje alatt igyekszik bemutatni az illegális migráció valós veszélyeit, és különböző rendezvényeken ismertetik azokat az intézkedéseket, amelyeket a magyar állam évek óta sikeresen alkalmaz a biztonság megvédése érdekében. Hozzátette, hogy ha a politikusok szembesülnek ezeknek a pozitívumokkal, akkor esetleg megváltozhat az álláspontjuk a migráció kezelését illetően.