Távközlési és gyógyszergyártói extraprofitadó megszüntetése

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy 2025 januárjától megszűnik a távközlési és gyógyszergyártói szektorokra kivetett extraprofitadó, valamint a légiforgalmi adó is.

A miniszter egy szerdai sajtótájékoztatón, ahol az európai elektromosautó piac fellendítésére tett javaslatokat is ismertette, közölte ezt az információt. Az ATV.hu beszámolója szerint a bankok extraprofitadóját továbbra is indokoltnak tartja, és megerősítette, hogy a bankok és pénzintézetek nem háríthatják át az ügyfelekre a megemelt tranzakciós illetékek terheit, és a meglévő kedvezményeket sem vonhatják vissza a szerződéseket illetően.

Emellett a biztosítók esetében lehetőség nyílik az extraprofitadó 50 százalékának leírására, amennyiben bizonyos feltételek teljesülnek, többek között állampapírvásárlás és a növekmény figyelembevételével egy meghatározott időszakban. Nagy Márton kiemelte, hogy egyedi elbírálásra kerül sor, hogy melyik társaságok mekkora mértékben tehetik ezt meg.

Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón jelentette be, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinak, ami extraprofitra tett szert a háború alatt. Ilyenek például a bankok vagy az energiaszektor vállalatai. A miniszter szerint a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie, amelyik nem növelte az álllampapír-állományát. Emellett növelni fogják a tranzakciós illeték mértékét, és valutaátváltási illetéket vetnek ki, viszont stopot vezetnek be a lakossági számlavezetési és kártyahasználati díjra, hogy a bankok ne a lakosságra terheljék a plusz költségeiket.

A tranzakciós illeték emelésének részletei a következők:

  • Általános esetben, értékpapír tranzakciókat is beleértve, az illeték mértéke 0,45 százalékra emelkedik a korábbi 0,3 százalékról, de fizetési műveletenként legfeljebb 20 ezer forint lehet, ami 10 ezer forintról nő.
  • Készpénzfelvétel esetén a pénzügyi tranzakciós illeték 0,9 százalékra emelkedik a korábbi 0,6 százalékról.

Továbbá Nagy Márton bejelentette, hogy ha középárfolyamon vált a Revolut és a TransferWise, akkor nem kell a megemelt illetéket megfizetnie.

A bankok esetében a miniszter megerősítette, hogy a bankadó nominálisan körülbelül 280 milliárd forint lesz, ebből lehet majd 140 milliárdot levonni, ha a bankrendszer állampapírt vásárol 2027 utáni lejárattal. A másik 140 milliárd forintot viszont be kell fizetni.